Independenţa Scoţiei este foarte aproape, susţine premierul scoţian

Independenţa Scoţiei este foarte aproape, a declarat premierul scoţian Nicola Sturgeon în faţa miilor de manifestanţi adunaţi în Glasgow sâmbătă, pentru a cere organizarea unui nou referendum în această problemă, informează AFP, transmite Agerpres.

"Alegerile legislative pe care le avem în 12 decembrie sunt alegerile cele mai importante din epoca noastră pentru Scoţia. În joc este viitorul ţării noastre", a declarat lidera Partidului Naţional Scoţian (SNP) în faţa manifestanţilor care agitau drapele scoţiene.

Perspectiva unei Scoţii independente este foarte aproape, a spus ea, îndemnându-i pe alegători să se mobilizeze şi să voteze pentru partidul său în timpul viitorului scrutin.

Nicola Sturegon vrea să organizeze în 2020 un nou referendum asupra independenţei, estimând că Brexitul a schimbat datele problemei, după ce un precedent referendum, în 2014, s-a soldat cu victoria taberei ce nu dorea independenţa, cu 55 la sută din voturi.

Acest scrutin "trebuie să aibă loc anul viitor şi noi ne pregătim", a spus ea luna trecută la congresul SNP, la Aberdeen. Ea intenţionează să ceară undă verde de la guvernul britanic până la Crăciun.

Downing Street se opune organizării unui nou plebiscit, estimând că scoţienii au fost deja consultaţi în urmă cu cinci ani şi a fost vorba de "un eveniment unic, organizat o dată într-o generaţie".

Cu toate acestea, între timp a intervenit Brexitul, pledează Nicola Sturgeon.

În 2014, unul dintre argumentele în favoarea menţinerii Scoţiei în Regatul Unit a fost acela că în caz de sciziune această naţiune îşi va pierde avantajele pe care le reprezintă apartenenţa la UE. Iar doi ani mai târziu, în timpul referendumul din iunie 2016 asupra Brexitului, 62% dintre scoţieni s-au opus ieşirii Regatului Unit din UE.

Vezi și: Scoţia, nou referendum privind independenţa în cazul unui Brexit fără acord

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel