Independență Catalonia: mișcare fără precedent a militanților secesioniști

Militanţi secesionişti blochează artere feroviare şi rutiere în Catalonia.

Militanţi secesionişti catalani au blocat luni o cale ferată de mare viteză, autostrăzi şi artere rutiere din Barcelona, pentru prima aniversare a referendumului pentru independenţă interzis de autorităţi, care a dus la confruntări violenţe cu poliţia, informează AFP.

'Calea ferată de mare viteză a fost blocată la Girona, la 100 km nord-est de Barcelona, arterele feroviare fiind ocupate' (de militanţi), a anunţat Compania de căi ferate Renfe. Televiziunile difuzează imagini cu militanţi din cadrul Comitetelor pentru apărarea Republicii care cer separarea de Madrid, coborând pe căile ferate şi blocându-le. La rândul său, regia de administrare a căilor rutiere a confirmat blocarea autostrăzilor A7, între Barcelona şi Valencia, şi A2, care leagă metropola catalană de Madrid.

Un nou refrendum

La începutul lui septembrie, şeful guvernului spaniol Pedro Sanchez le-a promis luni catalanilor un referendum privind un nou statut al regiunii, care să prevadă mai multă autonomie, însă a respins din nou ipoteza unui vot asupra independenţei cerute de separatişti. Precedentul statut al Cataloniei, care acordă regiunii cu 7,5 milioane de locuitori o largă autonomie şi titlul de 'naţiune', a fost adoptat în 2006 de catalani, în timpul guvernului socialist condus de Jose Luis Rodriguez Zapatero, cu 73% din voturi. Însă, acest statut a fost anulat în 2010 de Curtea Constituţională, ceea ce a declanşat o ascensiune a secesionismului.

Regiunea s-a aflat în toamna lui 2017 în centrul unei grave crize politice între fostul său lider Carles Puigdemont şi guvernul central, în acea perioadă condus de conservatorul Mariano Rajoy. La 1 octombrie 2017, secesioniştii au organizat un referendum asupra independenţei, în pofida interzicerii lui, iar ziua a fost marcată de violenţe cu poliţia, imagini cu acestea făcând înconjurul lumii.

Vezi și: Protest Barcelona - Catalonia: "Nici nu uităm, nici nu iertăm!"


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel