Incident armat în Golf: Washingtonul denunţă din nou Iranul la ONU

Reuniunei cu uşile închise a Consiliului de Securitate ONU, în care SUA au adus mai multe acuzații Iranului.

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Jonathan Cohen, a făcut cunoscute joi, în cursul unei reuniuni cu uşile închise a Consiliului de Securitate, acuzaţiile aduse de Washington Iranului în ce priveşte responsabilitatea acestuia în atacurile împotriva a două petroliere în Golf, au afirmat mai mulţi diplomaţi, relatează AFP.

Toate elementele indică Iranul, le-a spus în principal Jonathan Cohen celorlalţi 14 parteneri din Consiliul de Securitate cu prilejul acestei reuniuni solicitate de urgenţă de Washington, intrând în detalii cu privire la tipul de bombe utilizate şi acţiunea 'sofisticată', potrivit diplomaţilor. Mai devreme, secretarul de stat american, Mike Pompeo, afirmase în cursul unei declaraţii oficiale: 'Guvernul Statelor Unite consideră că Republica Islamică Iran este responsabilă de atacurile comise (joi) în Marea Oman'.

Două petroliere - unul norvegian, altul japonez - au fost vizate joi de un atac de origine necunoscută în Marea Oman. Cu o lună în urmă, au avut loc deja atacuri împotriva a patru nave, între care trei petroliere, în largul Emiratelor Arabe Unite (EAU), acte pentru care Washingtonul a acuzat Teheranul. Iranul a dezminţit orice implicare.

'Consiliul trebuie să se sesizeze în continuare cu privire la acest subiect', a insistat ambasadorul american, subliniind că precedentele atacuri nu au dus la niciun răspuns. 'Dacă nu reacţionăm, sunt posibile alte atacuri', a adăugat el, citat de diplomaţi. Cu prilejul reuniunii, toate ţările şi-au exprimat îngrijorarea în faţa accentuării tensiunilor. Mai multe ţări au cerut 'o anchetă independentă' asupra ultimului atac. Rusia a subliniat că 'nu trebuie să ne precipităm asupra concluziilor', potrivit unei surse diplomatice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel