Închisoarea Guantanamo. Trump, lovitură pentru Obama

Închisoarea Guantanamo este ''pregătită'' să primească noi deţinuţi, dar încă nu a primit niciun ordin în acest sens, a declarat joi un înalt responsabil american, citat de AFP.

Preşedintele american Donald Trump a semnat un decret în ianuarie anulându-l pe cel al predecesorului său Barack Obama, care prevedea închiderea acestui controversat centru de detenţie al SUA, situat în Cuba.

În prezent, avem 41 de deţinuţi acolo. Suntem pregătiţi să primim mai mulţi dacă vor fi trimişi, a afirmat amiralul Kurt Tidd, şeful comandamentului operaţional pentru America de Sud (Southcom), vorbind în faţa unor parlamentari americani.

Până acum nu am primit niciun ordin prin care să fim avertizaţi că noi deţinuţi ne-ar putea fi trimişi, dar responsabilitatea noastră este de a-i integra în mod eficient, după caz, a asigurat amiralul.

[citeste si]

Controversata închisoare nu a mai primit deţinuţi din 2008. Ea a fost deschisă după atentatele din 11 septembrie 2001 şi, în momentul culminant al activităţii sale, 780 de persoane au fost reţinute acolo pentru presupuse legături cu Al Qaida şi cu talibanii.

În discursul său cu privire la Starea Uniunii la sfârşitul lunii ianuarie, Donald Trump a declarat că deţinuţii provenind din gruparea jihadistă Statul Islamic vor sfârşi în multe cazuri la Guantanamo.

În timpul campaniei, el a promis să umple centrul de detenţie cu băieţi răi ("bad dudes") şi a apreciat că ar fi bine dacă suspecţii de terorism în SUA ar fi trimişi acolo pentru a fi judecaţi.

Soarta jihadiştilor capturaţi - mulţi dintre ei străini - şi deţinuţi de miliţiile sprijinite de SUA în nordul Siriei a suscitat numeroase polemici, în special, în rândul armatei americane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel