INCENDIU NOTRE-DAME (Paris). ARDE catedrala video - update: Acoperișul s-a prăbușit complet

Incendiu Notre Dame de Paris
Incendiu Notre Dame de Paris

Un puternic incendiu a izbucnit luni după-amiază la catedrala Notre-Dame din centrul Parisului, pompierii luând decizia de a evacua zona din jurul unuia dintre cele mai vizitate simboluri ale Franţei şi Parisului, conform AFP şi Reuters. 

(w670) Notre Dame

VEZI ȘI: EXCLUSIV Catedrala Notre Dame INCENDIU. Dan Ciachir: Semn divin, dar și avertisment pentru francezi - video

Un incendiu uriaş a cuprins luni seara catedrala Notre Dame, din Paris. Partea superioară a clădirii a fost cuprinsă de flăcări. Fumul de la catedrală se vede de la câţiva kilometri distanţă. Martorii, citaţi de Reuters au relatat că se putea vedea fum ieşind din acoperişul catedralei, iar flăcările erau vizibile în zona celor două clopotniţe ale catedralei. Deocamdată nu este cunoscută cauza incendiului.

VEZI ȘI: INCENDIU Notre Dame din Paris - povestea neștiută - video

(w670)

UPDATE 00:20: Procuratura franceză a anunțat demararea unei anchete după incendiul de la Notre-Dame.

UPDATE 00:15: Pompierii care încearcă de câteva ore să ţină sub control incendiul devastând catedrala emblematică Notre-Dame din Paris au reuşit să salveze 'structura' edificiului 'în întregime', a declarat şeful acestora aflat la faţa locului, relatează AFP. 'Putem considera că structura Notre-Dame este salvată şi păstrată în întregime',a afirmat generalul Jean-Claude Gallet, comandantul Brigăzii de pompieri din Paris. 'Focul a scăzut în intensitate', a adăugat la rândul său secretarul de stat din Ministerul francez de Interne, Laurent Nunez, invitând în acelaşi timp la 'prudenţă maximă'.

UPDATE 00:00: Potrivit Reuters, un pompier a fost grav rănit în incendiul de la Notre-Dame.

UPDATE 23:55: Coroana de spini a lui Iisus Hristos nu a ars în incendiul de la Notre Dame!

UPDATE 23:15: 'Notre-Dame de Paris aparţine întregii umanităţi. A inspirat atât de mulţi scriitori, pictori, filosofi şi vizitatori din toată lumea. Ce seară tristă! Ce regretabil! Împărtăşesc emoţiile cu naţiunea franceză, care sunt şi ale noastre', a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Urmăresc minut cu minut incendiul căruia i-a căzut pradă Notre-Dame din Paris, a adăugat politicianul luxemburghez, conform unui comunicat difuzat luni seara. Preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, s-a referit la tragicul incident prin intermediul profilului său de pe reţeaua socială Twitter: 'Notre-Dame de Paris este Notre-Dame a întregii Europe', a scris Tusk în limba franceză luni seara. 'Suntem toţi alături de Paris astăzi', a adăugat el în limba engleză. 'Pompierilor, care fac tot posibilul pentru a controla focul de la Notre-Dame din Paris, un simbol al Franţei şi de care toţi europenii sunt mândri', a declarat la rândul său preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

(w670) Notre Dame

UPDATE 23:10: Salvarea Catedralei Notre-Dame din Paris, pradă unui violent incendiu luni seară, 'nu este sigură' în pofida mobilizării a peste 400 de pompieri şi utilizării a 18 furtunuri cu apă, a afirmat secretarul de stat din Ministerul de Interne francez, Laurent Nunez, citat de AFP. 'Nu suntem siguri că vom putea stăvili înaintarea flăcărilor spre clopotniţa nordică. Dacă aceasta se prăbuşeşte, vă las să vă imaginaţi amploare pagubelor', a declarat la rândul său generalul Jean-Claude Gallet, comandantul brigăzii de pompieri din Paris.

UPDATE 23:03: Ce făceau francezii în catedrale? Răspunsul îl găsiți aici.

UPDATE 23:01: Un purtător de cuvânt al pompierilor parizieni a precizat, conform Reuters, că următoarele 90 de minute sunt cruciale în lupta cu incendiul care a devastat, începând de luni dupa-amiaza, catedrala Notre-Dame din Paris, unul dintre cele mai puternice simboluri ale Franţei. Incendiul puternic izbucnit la Notre-Dame din Paris ameninţă să mistuie în întregime faimoasa catedrală, după ce acoperişul deja s-a prăbuşit. Un purtător de cuvânt al bisericii a spus că întreaga catedrală ardea după ce turnul s-a prăbuşit.

UPDATE 22:58: Arhiepiscopul Parisului le-a solicitat preoţilor să tragă clopotele tuturor bisericilor pariziene pentru a semnala tragedia mistuirii de către flăcări a unui simbol al Franţei, catedrala Notre-Dame din Paris, conform Reuters.

De asemenea, conform unui mesaj publicat de Reuters, Vaticanul este în stare de 'şoc şi tristeţe' din cauza incendiului care a provocat deja daune foarte grave clădirii şi ameninţă să o mistuie în totalitate. Vaticanul a dorit să transmită că este alături de credincioşii catolici francezi în aceste momente şi că se roagă pentru pompierii care intervin pentru stoparea flăcărilor.

UPDATE 22:53: Custodele Coroanei, Margareta, a trimis luni seară o scrisoare către preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, în care îşi exprimă solidaritatea 'în aceste momente de tulburare şi de profundă tristeţe' pricinuite de incendiul care mistuie Catedrala Notre-Dame din Paris.

”Sosită ieri la Paris, într-o vizită oficială purtând mesajul de prietenie al naţiunii române, Majestatea Sa a aflat cu oroare de tragedia care a lovit naţiunea franceză şi ţara, prin focul devastator care a izbucnit la Catedrala Notre-Dame de Paris. Custodele Coroanei a transmis toată admiraţia pentru modul în care pompierii şi forţele militare franceze luptă pentru a salva acest monument simbolic al naţiunii franceze, de importanţă europeană şi mondială. În momentul dezastrului, Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu se aflau la Reims, unde participau, alături de oficiali francezi şi români, la inaugurarea expoziţiei 'Maria a României - regină şi artistă, se arată într-un comunicat al Biroului de Presă al Casei Majestăţii Sale.

UPDATE 22:51: Foarte multă lume s-a întrebat de ce nu a văzut în imaginile cu incendiul de la Notre Dame niciun strop de apă. Abia după multă vreme s-a putut observa un jet de apă îndreptat spre catedrala din Paris, când deja destul de târziu. CITIȚI EXPLICAȚIA AICI.

UPDATE 22:30:  Aproximativ 400 de pompieri sunt mobilizați în jurul clădirii, potrivit Ministerului de Interne.

UPDATE 22:16: Preşedintele Klaus Iohannis a transmis luni un mesaj în care arată că România este alături de Franţa în contextul incendiului de la catedrala Notre-Dame. CITIȚI MESAJUL AICI.

UPDATE 21:48: Focul, care s-a răspândit extrem de repede, a luat-o pe podul catedralei. Pompierii spun că vorbim despre "un incendiu dificil".

UPDATE 21:43: Notre Dame este un simbol al Franţei şi al culturii noastre europene, a declarat cancelarul german Angela Merkel luni seara, după ce vestita catedrală a fost cuprinsă de un incendiu masiv. ”Aceste imagini îngrozitoare cu Notre-Dame în flăcări sunt dureroase. Notre Dame este un simbol al Franţei şi al culturii noastre europene. Suntem cu gândul alături de prietenii noştri francezi”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al cancelarului, Steffen Seibert, citat de AFP. Catedrala Notre-Dame din centrul Parisului a fost cuprinsă de flăcări luni seara, într-un incendiu puternic care a distrus celebrul monument parizian, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Franţei.

UPDATE 21:41: Mike Pence, vicepreședintele SUA, a transmis sprijinul său pentru parizieni: "Notre Dame este un simbol al credinței în lume și văzând casa lui Dumnezeu în flacări este o tragedie".

UPDATE 21:38: Turla octogonală în formă de săgeată a Catedralei Notre-Dame din Paris, cuprinsă de un incendiu uriaş, ”tocmai s-a prăbuşit”, a anunţat luni Emmanuel Gregoire, adjunctul primarului capitalei franceze Anne Hidalgo, care a deplâns ”pagube colosale”, informează France Presse.

”De acum înainte, a fost lansată o misiune specială pentru a încerca să se salveze toate operele de artă care pot fi'. 'Prioritatea a fost acordată securizării zonei înconjurătoare pentru protejarea turiştilor (...) de riscul de colaps”, a adăugat el la un canal de ştiri non-stop, BFMTV.

UPDATE 21:33: Macron a ajuns la fața locului.

(w670) Macron la

UPDATE 21:13: "O celulă de criză a fost deschisă momentan la primărie" anunță Colombe Brossel, viceprimar al Parisului responsabil de securitate.

UPDATE 21:11: Acoperișul catedralei din Notre-Dame de Paris s-a prăbușit complet, potrivit Reuters, citând martori la fața locului.

UPDATE 21:09: Președintele Emmanuel Macron a reacționat pe Twitter după incendiul de la Notre Dame. "Notre-Dame de Paris în flăcări. Emoţia unei naţiuni întregi. Gândurile se îndreaptă către toţi catolicii şi către toţi francez. Este trist să văd această parte a noastră cum arde”, a notat președintele.

UPDATE 21:01: Emmanuel Macron va merge la Notre-Dame din Paris, informează l'Elysée.

UPDATE 21:00: Întreaga structură a Notre-Dame din Paris "arde", a declarat purtătorul de cuvânt al catedralei. 

UPDATE 20:55: Turnul Notre Dame tocmai s-a prăbușit, potrivit martorilor la fața locului, în timp ce întregul cadru al clădirii arde.

UPDATE 20:42: Președintele Macron trebuia să facă declarații de presă la ora 20:00. Acesta nu va mai ieși la declarații după incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris. "Din cauza teribilului incendiu de la Notre Dame, Președintele Republicii a decis să amâne discursul său", a declarat Administrația Prezidențială într-o declarație, fără a preciza când va fi reluat discursul șefului de stat.

UPDATE 20:40: Președintele american Donald Trump a reacționat pe Twitter la incendiul teribil care devastat Notre-Dame de Paris: "Este atât de oribil să vezi focul masiv la Notre-Dame. Trebuie să acționăm repede!". Donald Trump recomandă folosirea hidroavioanelor, informează Le Figaro.

(w670)

UPDATE 20:22: Un membru al forțelor de ordine citat de Le Figaro a spus că incendiul nu va stins atât de repede.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a spus că avem de-a face cu un teribil incident. Vorbim despre cel mai vizitat monument istoric din Europa.

A fost creat un spațiu de securitate pentru că vizitatorii erau în pericol. Din acest motiv, oamenii au fost îndepărtați din zonă pentru a fi în siguranță. Incendiul s-a produs cu o săptămână înainte de Paștele catolic. Trebuie menționat că aproximativ 13 milioane de turiști vizitează clădirea în fiecare an.

Televiziunea France 2: Poliţia pariziană consideră incendiul drept un accident


Catedrala, care datează din secolul XII şi este unul dintre 'personajele principale' ale romanului clasic 'Cocoşatul de la Notre-Dame', scris de Victor Hugo, atrage anual milioane de turişti. Pompierii parizieni au declanşat o operaţiune de anvergură pentru salvarea monumentului istoric. Catedrala Notre-Dame se află în curs de renovare, pe anumite părţi ale sale fiind ridicate schele. De asemenea, cele 16 statui din bronz de pe fleşa (acoperişul) catedralei au fost demontate încă de săptămâna trecută pentru a fi restaurate. 

(w670) NOTRE DAME

Incendiul este posibil legat de lucrările de renovare de la catedrală. Procurorii intervin pentru lichidarea incendiului devastator. Amintim că anul trecut, Biserica Catolică din Franţa a făcut apel pentru a obţine fonduri pentru salvarea catedralei care începuse să intre într-o stare de degradare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel