Incendiu de pădure la Cornereva. Populația ar putea fi evacuată

Incendiu de pădure. Foto: ISU Caraș Severin
Incendiu de pădure. Foto: ISU Caraș Severin

Autoritățile ar putea evacua populația din zona Cornereva pentru a putea fi stins ingendiul de pădure. 

Reprezentanţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin, reunit marţi, ca urmare a situaţiei de urgenţă generată de producerea unui incendiu la fondul forestier de pe raza unităţii administrativ-teritoriale Cornereva, iau în calcul evacuarea oamenilor din zonă şi intervenţia cu un avion, în cazul în care nu se va reuşi stoparea focului cu elicopterul, scrie Agerpres. 

"Am convocat această şedinţă pentru a stabili măsurile care se impun. Am intrat pe Cod portocaliu, dar sper să reuşim să limităm focul. Dacă nu vom reuşi acest lucru cu elicopterul, de miercuri vom solicita în sprijin avionul. În primul rând este o zonă protejată, dar este vorba de un incendiu care se duce de la păşune înspre pădure. Din informaţiile pe care le avem, până acum sunt afectate circa 40 de hectare, în majoritate păşuni. Există şi posibilitatea de a evacua oameni. În zonă sunt două sălaşe, două case, până la urmă. Oamenii au fost atenţionaţi, dar deocamdată îşi păzesc zona. Dacă există riscul ca focul să se extindă, evacuarea va fi făcută. Sperăm să nu se ajungă acolo", a declarat prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu.

Peste 120 de persoane acţionează pentru stingerea incendiului

Peste 120 de persoane acţionează în zona, între care 66 de pompieri militari din cadrul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă Caraş-Severin, Gorj şi Mehedinţi şi aproape 60 de angajaţi ai ocoalelor silvice Mehadia şi Băile Herculane, angajaţi ai Parcului Naţional şi membrii SVSU Cornereva.

"Elicopterul IGAv a efectuat o misiune de recunoaştere pentru a determina dacă poate acţiona pentru stingerea incendiului din zona Cornereva, însă, din nefericire, condiţiile meteorologice nu au fost favorabile, vizibilitatea fiind foarte scăzută. La ora 11,30, elicopterul a decolat pentru o nouă misiune de cercetare şi supraveghere a zonei. Din momentul în care condiţiile meteorologice vor permite, echipajul aerian va interveni în sprijinul pompierilor militari şi a celorlalte forţe angrenate în misiunea de stingere la sol", a afirmat purtătorul de cuvânt al ISU "Semenic" al judeţului Caraş-Severin, Magdalena Tocmelea.

Pe parcursul şedinţei de marţi a fost prezentată situaţia de fapt, precum şi măsurile necesare pentru limitarea pagubelor şi prevenirea creării altor situaţii de urgenţă care pot fi generate de acest tip de risc.

S-a activat Centrul Județean de coordonare a intervențiilor

S-a dispus activarea Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei la sediul ISU Caraş-Severin, unde vor fi prezenţi, alături de personalul ISU, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi "Gl. Bg. Vasile Zorzor" Caraş-Severin, Direcţiei Silvică şi Serviciului Salvamont-Salvaspeo Caraş-Severin. În funcţie de evoluţia situaţiei, CJCCI va fi completat cu personal al altor instituţii cu atribuţii în gestionarea riscurilor care se manifestă. La nevoie, membrii CJCCI se vor deplasa în teren, în zona de intervenţie, pentru coordonarea activităţilor specifice.

Totodată, s-a dispus monitorizarea situaţiei şi înştiinţarea autorităţilor locale de către ISU Caraş-Severin asupra evoluţiei acesteia şi mobilizarea tuturor resurselor disponibile existente la nivel judeţean pentru gestionarea eficientă a situaţiei existente. Dacă se va impune, se vor lua măsuri de sprijinire a acţiunilor de evacuare (misiuni transport, ordine publică şi pază, acordare prim-ajutor, etc.), desfăşurate de autorităţile locale.

Permanență la primăria din localitate

La nivelul Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Cornereva se va asigura permanenţa la nivelul primăriei, se va activa centrul operativ cu activitate temporară, se vor mobiliza resursele umane şi materiale necesare asigurării intervenţiei şi se vor lua măsuri de evacuare preventivă a populaţiei, bunurilor şi animalelor aflate în zona de pericol.

De asemenea, prefectul judeţului Caraş-Severin a dispus ca, în funcţie de evoluţia situaţiei, dacă va fi necesar, să fie solicitate resurse suplimentare, atât umane cât şi materiale, inclusiv resurse aeriene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel