Incendiere școli românești Cernăuți. Ambasadorul Ucrainei: Război hibrid al Rusiei

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov, a susţinut miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că tentativa de incendiere a două şcoli cu predare în limba română din Cernăuţi nu a reprezentat un caz unic şi a opinat că aceste acţiuni reprezintă o nouă etapă a războiului hibrid declanşat de către Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. 

"Se ştie foarte bine şi informaţiile au apărut recent şi în presa românească, referitoare la unele încercări făcute pe teritoriul Ucrainei de către serviciile speciale ale Federaţiei Ruse, cu folosirea şi a unor cetăţeni ucraineni, de a organiza incendierea a două şcoli din zonă, din regiunea Cernăuţi. Acest caz nu e unic şi, practic, în ultima perioadă, începând cu ianuarie anul acesta, Serviciul de Securitate al Ucrainei a reuşit să prevină mai mult de zece cazuri care au fost planificate, coordonate şi organizate de către serviciile speciale ale Federaţiei Ruse. Este vorba de fapt, în opinia noastră, de o nouă etapă, practic, a acestui război hibrid care e declanşat de către Federaţia Rusă împotriva statului ucrainean. Noi asistăm cu toţii acum la trecerea ameninţării dincolo de linia de contact sau de frontul de la Donbas, unde este război de apărare împotriva Federaţiei Ruse, şi ameninţarea vine acum şi la graniţele vestice. Ce este şi mai îngrijorător este faptul că această ameninţare vizează acum şi minorităţile naţionale din statul Ucraina. Adică e vorba de cinismul, probabil, la maxim al regimului rus, care fără să se ascundă chiar încearcă să organizeze nişte acte teroriste împotriva unor instituţii de învăţământ, a unor copii, de fapt", a precizat ambasadorul în cadrul conferinţei de presă. 

Promisiunile ambasadorului 

El a adăugat că Ucraina condamnă ferm toate aceste încercări şi va lua şi în continuare măsuri care de prevenire. 

"Cazul special cu aceste şcoli cu predare în limba română din zona Cernăuţi a fost coordonat de un cetăţean rus, cu numele David Ponomarev. Este filmat şi este probat de către serviciile ucrainene. Se află pe teritoriul Rusiei, dar a coordonat la distanţă aceste acţiuni. Un grup de persoane pe teritoriul Ucrainei care pregăteau, practic, aceste acte teroriste sunt identificate şi sunt arestate de către serviciile ucrainene. În mod deosebit, aş vrea să spun, apreciem poziţia României în ceea ce priveşte condamnarea acestor provocări şi încercări de a incita ostilitatea interetnică şi destabilizarea regiunilor, care sunt populate de cetăţeni ucraineni de diferite etnii, inclusiv de etnie română. Se ştie foarte bine că întotdeauna ucrainenii împreună cu reprezentanţii altor etnii au trăit în pace, în stabilitate în aceste regiuni şi până acum nu au existat probleme de convieţuire paşnică", a spus Oleksandr Bankov, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel