VORTEX POLAR. Chicago, frig fără precedent: explicațiile cercetătorilor

Vortex polar - foto simbol
Vortex polar - foto simbol

VORTEX POLAR SUA se confruntă cu frigul polar într-un mod fără precedent, iar încălzirea globală pare a fi motivul. 

VORTEX POLAR Câmpia rece pe care America de Nord o întâlnește la est de munții stâncoși, cu temperaturile de la Arctic, este reală, dar este doar o parte din poveste. În același timp, se înregistrează temperaturi calde record înregistrate în alte părți ale lumii, din Australia până la actualul Arctic.

VORTEX POLAR Aceste temperaturi extreme au devenit mai severe în ultimii ani, datorită unei combinații de încălzire globală și a fenomenului vortexul polar. Iată de ce încălzirea globală joacă paradoxal un rol major în temperaturile record de astăzi:

VORTEX POLAR Vortexul polar este o masă învârtită de aer rece care circulă în mijlocul și la nivelurile superioare ale atmosferei, prezent în fiecare iarnă.

Teorie vortex polar

VORTEX POLAR O teorie contraintuitivă cu privire la vortexul polar dobândește un loc în rândul unora dintre membrii comunității științifice climatice: focarele regionale ale aerului pot fi "asistate" de încălzirea globală. Chiar dacă pare să nu aibă sens la prima vedere, din punct de vedere științific, este în concordanță cu extremele așteptate de schimbările climatice.

VORTEX POLAR În general, Pământul se încălzește din cauza schimbărilor climatice, dar zonele din apropierea Polului Nord se încălzesc de mai mult de 2 ori mai repede decât restul lumii. Această "amplificare a Arcticii" este deosebit de pronunțată în timpul iernii.

VORTEX POLAR Când aerul cald invadează cercul arctic, slăbește vortexul polar, deplasând masele de aer rece spre sud în Europa, Asia și Statele Unite.

VORTEX POLAR Dovezile pentru aceasta au fost prezentate într-o lucrare de cercetare publicată în Jurnalul Societății Meteorologice Americane. În esență, sugerează că schimbările climatice pot contribui la un flux de jeturi mai extins, care aruncă masele de aer rece mai departe spre sud.

VORTEX POLAR Dr. Judah Cohen, cercetător științific pentru climă la Cercetările atmosferice și de mediu (AER), a declarat pentru CBS News următoarele: Când vortexul polar este slab sau "perturbat", curgerea aerului este mai slabă și se mișcă spre nord și spre sud (mai degrabă decât spre vest spre est). Acest lucru permite o redistribuire a masei de aer unde aerul rece din Arctic se varsă în latitudinile medii, iar aerul cald din subtropic este transportat în Arctica

Vezi și: Vortexul polar în România. Temperaturile scad dramatic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel