EXCLUSIV  În picioare rapid, după o fractură de coloană vertebrală. Marius Catană, neurochirurg, interviu

Steluța Indrei / 05 iul 2018 / 13:54 Salveaza PDF Comentarii
transplant inima
Descriere foto: transplant inima

Dr. Marius Catană, medic neurochirurg, supraspecializat în chirurgia coloanei vertebrale, vorbește la „Academia de Sănătate”, emisiune realizată de prof. dr. Irinel Popescu, la DC News, despre noile operații care se fac la ora actuală în cazul fracturilor de coloană vertebrală. 

„La începutul anilor 90, un pacient era operat de fractură pe coloana vertebrală, poate chiar nu era operat că era o fractură mai ușoară, i se recomanda din start un repaus la pat de cel puțin 1 lună. Or, asemenea lucru este la ora actuală inacceptabil. Casele de sănătate nu mai plătesc cazurile care sunt nevoite să consume foarte mult”, spune dr. Marius Catană.

În prezent, chirurgul trebuie să pună foarte repede pacientul pe picioare. Medicii au mai multe posibilități de intervenție. 

Pacientul e mobilizat a doua zi

„Într-o fractură simplă se face vertebroplastie. Pacientul nu mai are nevoie de 3 săptămâni de stat la pat. Acest procedeu se face percutan, uneori cu o anestezie locală și poți să mobilizezi pacientul a doua zi fără dureri. Omul își poate relua activitatea profesională, poate avea o calitate foarte bună a vieții, inclusiv din punct de vedere al îngrijirii personale”, remarcă dr. Marius Catană.

Fracturile mai complexe se pot rezolva prin sisteme complexe de fixare vertebrală. Dr. Marius Catană spune că se folosesc „șuruburi transpediculare, proteze de titan pentru corpul vertebral, cu care ne permitem să mobilizăm pacientul foarte rapid. A doua, a treia zi, indiferent de tipul de fractură, pacientul e dat jos din pat cu un simplu corset moale, se poate duce la toaletă, poate să meargă...”

„I-am reconstruit coloana”

Dr. Marius Catană povestește cazul unei paciente tinere, căzută de la etajul 3, cu o fractură complexă de coloană, pe 2-3 corpuri vertebrale. „Coloana era deplasată și în ax antero-posterior, și în ax rotațional. Practic toată coloana toracică se răsucise în jurul măduvei. Am operat această pacientă, i-am reconstruit coloana anterioară, pentru partea din spate am folosit un sistem de șuruburi foarte solide, cu care am putut să fac reducerea fracturii”, povestește chirurgul Marius Catană.

Urmărește în video întreaga poveste și cum a decurs recuperarea pacientei:

 

Vezi interviul integral aici


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25