IMPOZIT PE GOSPODĂRIE, tot ce trebuie să știi. Ce este SCUTIT de la IMPOZITARE

Impozitul pe gospodărie este subiectul momentului, din cauza lipsei de informare din partea autorităților competente către români. Mulți cetățeni nu înțeleg în ce va consta această impozitare și ce trebuie să facă. 

În ce constă impozitul pe gospodărie

Acest sistem de impozitare global a mai fost aplicat până în 2005. Acum se dorește revenirea la el, sub forma impozitului pe gospodărie. Se va aplica de la 1 ianuarie 2018, dar prima declarație fiscală va fi depusă un an mai târziu, în 2019 și presupune o impozitare cu 10% a veniturilor din gospodărie. Angajatorul nu va mai reține la salariu 16% cum este în prezent. Ministrul muncii a precizat că declarația fiscală va fi completată de un consultant fiscal la care este arondată gospodăria. Ea va trebui depusă de un reprezentant al gospodăriei. 

Toate veniturile lunare mai mici de 2.000 lei pentru salariaţi, pensionari sau cei cu activităţi independente vor beneficia de impozit 0%. Pentru diferenţa care depăşeşte 2.000 lei/lună, pentru salariaţi, pensionari sau cei cu activităţi independente, se va aplica un impozit de 10%. 

Impozitul se plătește o dată pe an, în luma mai a anului următor. Nu sunt impozitate veniturile care în legislația actuală sunt scutite e impozit. 

Deduceri

Celebrele DEDUCERI sunt calculate astfel: din veniturile gospodăriei sunt scăzute contribuțiile aferente salariilor. Ce rămâne este suma la care se va calcula impozitul de 10%. Din această bază de impozitare se scad deducerile acordate conform legii. Din suma rămasă, dacă este mai mică de 2.000 de lei nu se aplică impozit, dacă este mai mare se aplică 10%. 

Iată și deducerile: 1.600 de lei pentru fiecare copil din familii cu venituri sub 5.000 de lei, 1.200 pentru fiecare copil din familii cu venituri între 5.000 și 10.000 de lei, abonamente medicale din sistemul privat, taxe de școlarizare pentru copii, cheltuieli pentru renovare, reabilitare termică, construcție locuințe, asigurări de bunuri sau viață, cheltuieli cu hrana sau îmbrăcămintea. Dacă nu sunt interesați să deducă cheltuielile, membrii gospodăriei nu sunt obligați să păstreze bonurile. 

Ce nu se impozitează

- costul telefoanelor

- abonamente telefonice, cartele și convorbiri efectuate în vederea îndeplinirii sarcinilor de serviciu

- ajutoarele pentru dispozitive medicale acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane

- hrana acordată de angajatori angajaţilor

- cazarea şi contravaloarea chiriei pentru locuinţele puse la dispoziţia persoanelor cu rol de reprezentare a intereselor publice, a angajaţilor consulari şi diplomatici care lucrează în afara ţării

- contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protecţie şi de lucru, a alimentaţiei de protecţie, a medicamentelor şi materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi privind sănătatea şi securitatea în muncă, precum şi a uniformelor obligatorii şi a drepturilor de echipament

- cheltuielile de transport şi cazare primite de salariaţi pe perioada delegării/detaşării în ţară sau străinătate.

- veniturile din dividende ar putea fi scutite de la plata impozitului pe venit.

- veniturile realizate din deţinerea şi transferul instrumentelor financiare care atestă datoria publică a statului, precum şi a unităţilor administrativ-teritoriale. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel