Impermeabilizarea bazinelor de apă potabilă

Ai nevoie de servicii de impermeabilizare a bazinelor de apă potabilă? Află care sunt cele mai importante aspecte despre impermeabilizări și etanșări bazine, ce tipuri de materiale, tehnologii complexe și echipamente speciale se folosesc pentru asta, care sunt avantajele oferite de asemenea lucrări.

Există specialiști în realizarea lucrărilor de impermeabilizare a bazinelor de apă potabilă, bazinelor piscicole, bazinelor de acumulare, canalelor de irigații, bazinelor agricole, rezervoarelor cu apă, lacurilor de acumulare, heleșteelor și iazurilor artificiale.

Realizarea lucrărilor de hidroizolație și impermeabilizare bazine de apă potabilă implică operațiuni de pregătire în detaliu pentru fiecare proiect în parte, diferit în funcție de structura existentă. Hidroizolații Conduraru, în calitate de antreprenor de specialitate, a transformat un fost canal de irigații, deteriorat în întregime, într-un viitor bazin piscicol, impermeabilizat potabil, având multiple operațiuni de reabilitare, precum: defrișarea și evacuarea vegetației, a rădăcinilor ce ar fi putut străpunge bazinul după reabilitare, realizarea unui trotuar pietonal de vizitare, armarea și rebetonarea stratului suport - pereții și fundul bazinului, realizarea lucrărilor de hidroizolație și impermeabilizare potabilă. 

Este foarte important ca bazinele cu apă potabilă să funcționeze corect după aplicarea lucrărilor de impermeabilizare.

Serviciile de impermeabilizare a piscinelor se fac prin operațiuni complexe. Acestea au o rezistență excelentă la clor, la razele ultraviolete, permit vopsirea ușoară a pereților și a fundului piscinei, dar și lipirea perfectă a unor straturi suplimentare pe suprafața respectivă.

În cazul rezervoarelor cu apă, hidroizolarea se face cu materiale speciale, de cea mai bună calitate, de aceea se remarcă prin caracteristici speciale:

  • Este realizată din produse fără solvenți
  • Nu se îmbibă cu apă pentru că are proprietăți hidrofobe bune
  • Este rezistentă la hidroliză, la substanțe chimice, la temperaturi foarte scăzute de până la -40 °C, sau la temperaturi foarte ridicate de până la +90 °C
  • Formează după aplicare o membrană omogenă, are o aderență optimă pe toate tipurile de suprafețe
  • Respectă standardele de calitate conform cerințelor UE pentru contactul cu apa potabilă.

Stratul suport nu trebuie să aibă substanțe care să producă efecte negative asupra mediului înconjurător. Suprafața bazei trebuie să fie puternică, fără murdărie, fără riscul de fisurare. Impermeabilizarea bazinului trebuie să fie rezistentă și durabilă în timp.

La o piscină amplasată la sol, sunt necesare lucrări de hidroizolare din exterior dar și din interior, astfel încât să se formeze un bazin închis, care are marginile mai înalte decât nivelul maxim de apă posibil.

Tratarea suprafețelor interioare a bazinelor și a rezervoarelor cu apă potabilă se face cu substanțe de etanșare. Se selectează un material ermetic, care va rămâne impermeabil pentru structură.

Folosirea de geomembrane este o opțiune de izolare care apare în standardele de protecție a mediului. Lucrările de impermeabilizare se realizează cu geomembrane HDPE,  polimerice, de înaltă densitate sau PEHD. Tehnologia este complexă, se face termosudarea geomembranelor cu extruder special și lipirea prin sudura cu material special, cu granule ori electrod.

 

Geomembranele sunt materiale cu proprietăți de rezistență foarte bune împotriva substanțelor chimice, agresiunii mecanice, factorilor de mediu, temperaturilor scăzute sau foarte ridicate, radiațiilor ultraviolete. Acestea nu sunt produse toxice, nu prezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor și nici pentru mediul înconjurător. Potrivit specialiștilor, geomembranele sunt produse ideale pentru etanșarea și impermeabilizarea suprafețelor care intră în contact cu apa, cu  stratul de pământ și alte materiale.

Alte substanțe folosite la izolarea rezervoarelor de stocare a apei sunt soluțiile bituminoase – mastic de bitum cauciuc. Aceste substanțe se aplică în două straturi pe suprafața respectivă în conformitate cu opțiunea de lipire. Suprafața se curăță foarte bine, trebuie să fie omogenă, fără impurități de coroziune.

Impermeabilizarea rezervoarelor metalice se face de asemenea cu geomembrane. Aceste bazine din metal au un risc de coroziune în timp. Prin anumite lucrări speciale, care includ un tratament cu un produs anticoroziv și folosirea unei pelicule de protecție, se poate preveni coroziunea metalului o perioadă îndelungată de timp. Un alt aspect important este sigilarea suplimentară a rezervorului metalic, în scopul de a preveni contaminarea solului din jur cu formațiuni corozive ulceroase, care s-ar putea produce în timp.

Geomembranele se utilizează și pentru impermeabilizarea lacurilor artificiale, bazinelor de stocare  și epurare a apelor reziduale, heleșteelor, barajelor de pământ, bazinelor agricole, construcțiilor hidrotehnice de gospodărire a apelor. De asemenea se folosesc pentru impermeabilizarea tunelelor, depozitelor de deșeuri menajere sau industriale, protecția elementelor structurilor din beton, stațiilor de benzină și multe altele.

Când se aleg materialele și tehnologiile pentru realizarea lucrărilor de impermeabilizare, se ține cont de contactul dintre suprafața bazinului și fluidul care va fi pus în bazin. Dacă în bazinul la care s-au aplicat lucrări de impermeabilizare se pune apă potabilă, este necesar un aviz sanitar.

Lucrări de impermeabilizare se aplică și la canale colectoare, rampe de gunoi, gropi ecologice, bazine de dejecții, bazine de ape reziduale, bazine pentru decantarea unor deșeuri, bazine de reziduuri agricole și altele.

În cazul rezervoarelor de acest tip, pentru realizarea impermeabilizării se utilizează un beton compact, se fac hidroizolații optime. Suprafața trebuie să fie protejată împotriva materialelor și lichidelor agresive. Rezervoarele pot avea diferite forme, unele sunt acoperite, altele descoperite, pot fi amplasate subteran sau nu. Rezervoarele îngropate în pământ necesită lucrări de protecție speciale, izolații hidrofuge din carton bitumat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel