Impactul exact al tatuajelor asupra sănătăţii. Care sunt reacțiile adverse și care sunt culorile dăunătoare

O echipă de cercetători a realizat un studiu despre impactul tatuajelor asupra sănătății și despre particulele metalice din acele folosite care provoacă diverse reacții adverse. 

După cerneală, acele: o echipă internaţională de cercetători a arătat că particule metalice din acele utilizate la realizarea tatuajelor pot migra în organism, riscând să provoace alergii, relatează marţi AFP.

'Particule de crom şi nichel provenind din abraziunea acelor pentru tatuaje migrează către ganglionii limfatici', afirmă echipa de cercetători într-un studiu publicat marţi în revista specializată Particle and Fiber Toxicology.

Vezi și: Bărbat surd, spulberat de tren în Prahova. A murit pe loc

Ce reacții adverse provoacă



Nichelul şi cromul din aceste ace pot provoca reacţii de hipersensibilitate şi, 'prin urmare, pot juca un rol în alergiile la tatuaje'.

Reacţiile adverse legate de această procedură au devenit obişnuite, au relevat autorii studiului. 

Dacă pigmenţii folosiţi sunt menţionaţi cu regularitate pentru a explica alergiile la tatuaje, aceasta este prima dată când rolul acelor folosite la tatuare este de asemenea menţionat. 

Cine face jocurile. Bogdan Chirieac, previziune devastatoare: Se prăbușește până anul viitor

Culorile dăunătoare



Nu are nimic de-a face cu o eventuală lipsă de igienă. Este un fenomen mecanic care există doar 'atunci când cerneala de tatuaj conţine dioxid de titan (prezent în culorile vii ale tatuajelor precum verde, albastru sau roşu)', însă nu 'în cerneala neagră cu carbon'.

Potrivit lui Ines Schreiver, principalul autor al studiului, 'impactul exact al tatuajelor asupra sănătăţii' nu poate fi încă măsurat. 'Acestea sunt efecte pe termen lung care pot fi evaluate doar prin studii epidemiologice care monitorizează sănătatea a mii de oameni de-a lungul deceniilor', a mai spus ea.

Echipa care a realizat acest studiu este condusă de cercetători de la Institutul Federal German de Evaluare a Riscurilor. De asemenea, din ea fac parte oameni de ştiinţă de la European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) din Grenoble şi de la mai multe institute şi universităţi germane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel