Îmi doresc să redobândim un stil românesc, afirmă noul selecţioner al naţionalei, Rareş Fortuneanu

Noul selecţioner al echipei masculine de handbal a României, Rareş Fortuneanu, numit în funcţie săptămâna trecută, a declarat, potrivit unui comunicat remis AGERPRES, că îşi doreşte ca naţionala să redobândească un stil românesc în care să introducă elemente din handbalul francez.

Îmi doresc să redobândim un stil românesc şi să introduc elemente din handbalul francez, pentru că cele două culturi handbalistice se aseamănă foarte mult. Şi puţine influenţe iberice, pentru că jucătorii cunosc bine sistemele spaniole lucrând cu Xavi Pasqual şi Manuel Montoya, a afirmat fostul internaţional, care a început deja treaba la echipa reprezentativă, în stagiul de pregătire de la Cluj-Napoca, programat între 21 şi 27 octombrie.

Prezenţa la Campionatul Mondial e un vis al tuturor de mulţi ani, care este departe deocamdată. Am conceput nişte obiective pe termen scurt cu băieţii, dar şi pe termen mediu şi lung. Obiectivul pe termen scurt este o obligativitate, acela de a trece de turneul de calificare din ianuarie, pentru că avem un palmares în spate, suntem echipa României, avem un blazon de respectat, avem calitate, un grup care îmbină jucătorii cu experienţă cu entuziasmul şi talentul jucătorilor tineri. Nu va fi uşor, chiar dacă adversarii, la prima vedere, par a fi facili, a precizat Fortuneanu.

Rareş Fortuneanu (40 de ani), care din vară este şi antrenorul principal al formaţiei franceze Saint Raphael Var, a mai spus că e o onoare să fie selecţioner şi speră la o colaborare de durată, cu rezultate pozitive: E o onoare să fiu în această postură, o mândrie să-mi reprezint ţara, cred că este cel mai frumos sentiment pe care pot să-l trăiesc, să-mi cânte imnul. E o senzaţie pe care am trăit-o ca jucător, iar acum am ocazia să o trăiesc şi ca selecţioner. Am pus la punct o relaţie bazată pe încredere cu jucătorii, de transparenţă, pentru că acesta este modul meu de a lucra, o relaţie de colaborare între mine şi jucători, pentru că este foarte important ce feedback îmi oferă ei din teren. Sper să dureze cât mai mult această colaborare şi să fie cât mai productivă, să aducă cât mai multe rezultate pozitive echipei naţionale.

Fortuneanu, care este ajutat la echipa naţională de secundul Adrian Petrea şi de antrenorul cu portarii Alexandru Buligan, a fost conducător de joc la Ştiinţa Bacău şi Dinamo, iar în 2004 a plecat în Franţa, unde a evoluat doar pentru Saint Raphael, până în 2014, când a trecut pe bancă, în postura de antrenor secund.

Ultima calificare a echipei masculine a României la un Campionat Mondial datează din 2011, când tricolorii s-au clasat pe locul 19 din 24 de echipe participante. Pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2021 din Egipt, România va evolua în grupa preliminară cu Italia, Kosovo şi Georgia. Meciurile vor avea loc în luna ianuarie, în Italia. Prima clasată va ajunge la barajul pentru Mondialul care va avea în premieră 32 de echipe. 

Să nu mai privim în urmă. Trebuie să gândim şi să acţionăm în prezent, să facem ca pauzele privind participările noastre la turneele finale să fie cât mai scurte. Suntem în urmă, avem mult de muncă, dar eu zic că prin determinare şi cu un spirit de luptă ieşit din comun orice meci poate fi câştigat. Spun asta cu toată încrederea, pentru că avem calitate, avem determinare, solidaritate, dar toate astea trebuie să se vadă pe teren, a comentat Fortuneanu, care a jucat 45 de meciuri în naţionala României.

Lotul care se pregăteşte la Cluj-Napoca îi cuprinde pe următorii: Alexandru Bucătaru (CSA Steaua Bucureşti), Andrei Lazăr (Dinamo Bucureşti), Mihai Popescu (Saint Raphael Var) - portari, Ionuţ Nistor, Marius Mocanu, Vencel Csog (toţi de la AHC Dobrogea-Sud Constanţa), Gabriel Bujor, Gabriel Dumitriu, Dragoş Hanţaru (toţi de AHC Dunărea Călăraşi), Roland Thalmaier, Marius Szoke, Radu Lazăr (toţi de la AHC Potaissa Turda), Demis Cosmin Grigoraş (Chambery Savoie Handball), Emil Racoţea (Chartres Metropole HB), Tudor Botea (CS Minaur Baia Mare), Javier Humet (CSA Steaua Bucureşti), Viorel Fotache, Octavian Bizău (ambii de la CSM Bucureşti), Andrei Nicuşor Negru, Alexandru Asoltanei (ambii de la Dinamo Bucureşti), Cristian Stelian Fenici, Marius Sadoveac (ambii de la SCM Poli Timişoara).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel