Iliescu şi Isărescu, memorandum pentru folosirea cuvântului "ţigan"

40805-Mediafax_Foto-Catalina_Filip
40805-Mediafax_Foto-Catalina_Filip

În România există o adevărată dispută în ceea ce priveşte folosirea cuvîntului de "ţigan". În mod normal, nu există nicio lege care să pedepsească folosirea acestei denumiri, dar totuşi se evită. Folosirea în discursul public a cuvântului "ţigan" a fost însă reglementată de Ministerul Afacerilor Externe.

Pe vremea când ministru de Externe era Theodor Meleşcanu, acesta a emis două memorandumuri către lui Ion Iliescu şi Mugur Isărescu. În cele două documente se recomandă folosirea acestei adresări şi un a terminologiei de "rrom".

Această dezbatere a fost luată în calcul şi în Parlament. Deputatul Silviu Prigoană a avut o iniţiativă legislativă prin care dorea să reglementeze folosirea termenului de "ţigan" şi cerea ca acesta să devină terminologia oficială. Aceeaşi cerinţă a fost formulată şi de Ministerul Afacerilor Externe.

"Având în vedere confuziile create la adresa poporului român şi a României, a românilor în general (...) apare ca evidentă necesitatea de a folosi terminologia  utilizată în convenţiile şi documentele internaţionale ale O.N.U, Consiliului Europei şi O.S.C.E. : ţigan".

Prin cele două memorandumuri, Ministerul de Externe înlătură orice confuzie legată de utilizarea termenului de "ţigan" şi incorecta utilizare a formei de "rrom".

Vezi aici memorandumul către Ion Iliescu.

Vezi aici memorandumul către Mugur Isărescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel