Igor Dodon cere Rusiei să stopeze românizarea tinerilor din Republica Moldova

Igor Dodon consideră că oferirea de burse de studii tinerilor moldoveni din partea României este o politică de românizare și susține că Rusia ar urma să se implice în această situație și să facă mai mult pentru a stopa românizarea, inclusiv prin oferirea unui număr mai mare de burse pentru tinerii din Republica Moldova.

Totodată, Dodon afirmă că Republica Moldova trebuie să-și ceară scuze de la Transnistria pentru războiul din 1992, a relatat sâmbătă site-ul Deschide.md.

'Vă voi da un singur exemplu, pentru a nu critica Rusia, dar veți înțelege. România oferă în fiecare an studii gratuite pentru mai mult de 5.000 de tineri din Republica Moldova. Acești tineri se bucură de o bursă, de cazare gratuită. Înțelegeți ce îi învață acolo? Ei primesc cetățenia română, apoi se întorc. Acest lucru înseamnă românizare. Rusia, dacă nu greșesc, oferă doar 150-200 de locuri. Simțiți diferența? Când am fost co-președintele Comisiei interguvernamentale moldo-ruse în anii 2008-2009, ridicam mereu această întrebare', a declarat Dodon într-un interviu pentru Russia Today.

Igor Dodon se întreabă de ce în Republica Moldova nu pot fi implementate mai multe inițiative de genul 'Clubul izborsk' (platformă informativă pro-rusă).

[citeste si]

"Ei (România — n.r.) vin foarte agresiv. Și educarea copiilor, și societatea civilă. Dar noi cum le răspundem? Doar cu cuvinte frumoase? Așa însă nu vom reuși. Deocamdată, ne ținem puternici, menținem statalitatea moldovenească, de foarte multe ori pe entuziasm și datorită faptului că avem aceleași rădăcini (cu Rusia — n.r.)", a mai spus președintele ales al Republicii Moldova, potrivit Deschide.md.

În cadrul aceluiași interviu pentru Russia Today, Igor Dodon a declarat că Republica Moldova ar trebui să-și ceară scuze față de Transnistria pentru războiul din 1992. Conflictul a izbucnit doar din cauza Republicii Moldova, deoarece și-a dorit unirea cu România, a afirmat el. 'În primul rând este vina Republicii Moldova, recunosc acest fapt. De mai multe ori am declarat că noi trebuie să recunoaștem acest fapt și să ne cerem scuze pentru moartea a sute, mii de cetățeni', a spus Dodon. (Agerpres)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel