Igor Dodon, acuze grave

Președintele ales Igor Dodon i-a acuzat marți pe oponenții săi politici, Maia Sandu și Andrei Năstase, de tergiversarea procesului de învestire a sa în funcția de șef al statului.

În cadrul unei conferințe de presă, Dodon a declarat că Maia Sandu și Andrei Năstase tergiversează intenționat învestirea sa în funcție prin amânarea termenilor în cazul litigiilor declanșate în legătură cu rezultatul alegerilor prezidențiale.

"Eu am discutat cu președintele Curții Constituționale, el mi-a spus că nu toate litigiile au ajuns în etapa finală. Oponenții mei Andrei Năstase și Maia Sandu tergiversează legalizarea rezultatului alegerilor, făcând astfel jocurile guvernării', a spus Dodon, menționând că recursurile sunt înaintate de avocați pe ultima sută de metri.

Dodon a subliniat că și guvernanții de la Chișinău sunt interesați de acest lucru. "Guvernarea face aceasta pentru ca eu să nu blochez reformele începute și aici mă refer la trei. Reforma privind majorarea vârstei de pensionare. Eu sunt împotriva reformei respective pentru că mulți cetățeni nu ajung la această vârstă. Deschiderea Biroului NATO la Chișinău, pentru că ei înțeleg că eu voi bloca acest proiect, dar și numirea unui procuror general. Eu sunt categoric împotriva oricărei candidaturi. Eu consider că trebuie să fie organizat un nou concurs', a punctat președintele ales.

Scenariul pentru repetarea alegerilor

În aceeași conferință de presă, Igor Dodon a făcut apel către oponenții săi să-și asume eșecul la prezidențiale și responsabilitatea pentru "toate reformele antisociale". "Oameni buni, voi ați pierdut alegerile. Eu în șapte ani am participat la 11 alegeri. Am avut motive să fiu supărat, dar mi-am recunoscut vina și am mers mai departe", a spus Dodon, potrivit căruia guvernul așteaptă ca președintele în exercițiu Nicolae Timofti să semneze cât mai repede decretul privind deschiderea unui birou NATO la Chișinău, înaintea învestirii sale în funcție.

El a mai spus că până în 27-28 decembrie trebuie să se decidă cu privire la validarea sau nu a rezultatului alegerilor prezidențiale. Dacă nu se reușește aceasta, în decurs de 45 de zile de la cel de-al doilea tur de scrutin, atunci se vor repeta alegerile. "Atunci voi fi nevoit să fiu de acord cu sutele de mii de oameni care vor să vină la Chișinău', a avertizat Igor Dodon, citat de portalul Deschide.md.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, viitorul președinte trebuie să depună jurământul cel târziu la 45 de zile de la alegeri. Curtea Constituțională este cea care confirmă și validează alegerile din 13 noiembrie, în termen de 10 zile de la primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală și după ce instanțele de judecată soluționează contestațiile depuse.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel