Țigări Vatican. Papa Francisc interzice vânzarea

Bogdan Bolojan / 09 noi 2017 / 18:15

Papa Francisc a decis interzicerea vânzărilor de țigări la Vatican. 

"Motivul este foarte simplu: Sfântul Scaun nu poate să contribuie la o activitate care afectează în mod clar sănătatea oamenilor", a explicat, joi, purtătorul de cuvânt de la Vatican, Greg Burke, într-un comunicat.

"Niciun profit nu poate fi legitim dacă periclitează vieți", a adăugat el, recunoscând, dar fără să ofere cifre oficiale, că țigaretele vândute cu preț redus reprezintă "o sursă de venituri pentru Sfântul Scaun".

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), fumatul se află la originea a peste 7 milioane de decese pe plan mondial în fiecare an, a reamintit Vaticanul.

Papa Francisc, care a suferit o intervenție de extirpare a unui plămân la vârsta de 20 de ani, nu fumează, spre deosebire de personajul — un papă — interpretat de actorul Jude Law în serialul de succes "The Young Pope", care fumează țigară după țigară.

Statele pontificale au fost printre primele din lume care au importat în Europa planta de tutun și mai multe gravuri vechi de la Vatican prezintă diverși papi în timp ce prizau tutun.

În 2002, Vaticanul a promulgat, înaintea Italiei, o lege care interzice fumatul în spații publice, fără să interzică însă comercializarea cartușelor de țigarete în magazinul său oficial, relatează Agerpres.

[citeste si]