IEA: Cererea globală de petrol a înregistrat în primul semestru cea mai lentă creştere începând din 2008

Cererea globală de petrol a înregistrat în primul semestru din acest an cel mai lent ritm de creştere începând de la criza financiară din 2008, pe fondul sporirii semnelor de scădere a activităţii economice pe plan global şi al escaladării tensiunilor comerciale dintre SUA şi China, se arată într-un raport publicat vineri de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters.

"Situaţia devine din ce în ce mai nesigură ... creşterea cererii de ţiţei pe plan mondial a fost foarte lentă în primele şase luni din 2019", apreciază organizaţia cu sediul la Paris.

În mai, cererea globală a scăzut cu 160.000 barili pe zi (bpd), comparativ cu perioada similară din 2018. În perioada ianuarie-mai 2019, cererea globală de petrol a crescut cu 520.000 bpd, cel mai lent ritm din 2008.

"Perspectivele unui acord comercial între China şi SUA s-au înrăutăţit. Aceasta ar putea duce la o scădere a activităţii economice pe plan global şi la o cerere mai scăzută de ţiţei", se arată în raportul IEA.

De asemenea, instituţia a înrăutăţit estimarea privind creşterea cererii de petrol pe plan mondial în 2019 şi în 2020 la 1,1 milioane şi, respectiv, 1,3 milioane bpd, singura sursă majoră de creştere fiind China, cu 500.000 bpd în primul semestru din acest an. Cererea în SUA şi India a crescut cu doar 100.000 bpd în perioada ianuarie-iunie 2019

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a crescut joi cu 1,15 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 57,38 dolari.

"Tendinţa era una mai degrabă de scădere, investitorii fiind concentraţi pe nivelul scăzut al cererii decât pe tensiunile geopolitice", a explicat Geordie Wilkes, analist la Sucden, făcând aluzie la creşterea stocurilor americane de petrol în ultimele săptămâni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel