Iaşi: Câteva mămici au protestat cu copiii în braţe în faţa Primăriei cerând locuri în creşe

Câteva mămici au venit cu copiii mici în braţe, joi, în faţa Primăriei municipiului Iaşi pentru a protesta, nemulţumite fiind că micuţii nu pot fi înscrişi la creşe din cauza locurilor insuficiente. O altă nemulţumire este aceea a criteriului proximităţii introdus de anul acesta, deşi nu sunt creşe în fiecare cartier. 

'Trebuie să plecăm la muncă şi avem nevoie să lăsăm copiii undeva. Creşe sunt puţine. Locuri sunt şi mai puţine. Nu e normal să locuieşti într-un cartier şi să nu prinzi loc din cauza unui criteriu arbitrar. Nu ştiu ce criterii ar trebui să se folosească, pentru că în realitate nu sunt suficiente locuri pentru toţi copiii care trebuie să meargă la creşă. Nu ştiu care sunt soluţiile. Am venit să ne spunem oful şi să sperăm că ne aude cineva', a spus Mihaela Papuc, una dintre mămicile protestatare.

'Am venit pentru nemulţumirile legate de proximitatea care a fost adăugată după înscrierile la creşă. Din această cauză noi am primit doar 18 puncte, deşi ambii părinţi lucrează şi nu avem datorii. Copilul nostru nu a fost admis. Este pe lista de aşteptare. Noi în cartier nu avem creşă, acest lucru nu ne-a dat nici zece la sută şanse de a ne înscrie copilul', a declarat o altă mămică.  În timpul discuţiilor cu mamele protestatare, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat că a decis să introducă criteriul de proximitate deoarece sunt persoane care locuiesc în localităţi învecinate Iaşiului dar preferă să îşi dea copiii la creşele din municipiul reşedinţă.

'Soluţia este destul de greu de găsit şi nu aş fi vrut să le spun lucruri neadevărate pentru că discutăm despre copii şi nu putem să ne jucăm cu astfel de decizii. Am remarcat cel puţin două chestii. Una, că sunt nemulţumiţi de criteriul de proximitate, care nu a fost foarte bine înţeles. Al doilea motiv ar fi că face o discrepanţă foarte mare între restul de criterii şi criteriul de proximitate. Logica acestui criteriu este legată de faptul că nu este normal să nu îţi duci copilul la creşa aproape de casă şi să îl transporţi tot oraşul căutând altă variantă. Se practică peste tot în ţară şi pe alte nivele de educaţie. A doua chestiune este legată de faptul că pentru unii chiar este o problemă în ceea ce priveşte găsirea unui loc pentru copil. Aceste situaţii deosebite le vom inventaria şi vom găsi soluţii', a declarat primarul Mihai Chirica. Cei de la Direcţia Creşe au în subordine 11 creşe din care doar 9 funcţionează, două dintre acestea fiind închise din cauza efectuării lucrărilor de reparare şi reconsolidare. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Creşe, pentru perioada 2019-2020 au fost depuse 913 solicitări de înscriere, numărul de locuri disponibile fiind de 325. Pentru a rezolva această problemă, primarul Mihai Chirica a anunţat recent că va transforma Hotelul Municipal în creşă.

'Acolo vom avea un surplus de aproximativ 40-50 de locuri. E un moment mai greu. Vom face o analiză a criteriilor care au fost folosite pentru repartizarea locurilor şi cu proximitate şi fără proximitate. Nu vreau să iau problema de la unii şi să o transfer la alţii. Ne-ar mai trebui 6 creşe noi şi vom încerca să le facem anul viitor. Contestaţiile se vor prelungi toată săptămâna viitoare, între timp noi refacem analiza', a spus primarul Chirica. Primarul a declarat că deşi situaţia din Iaşi nu este singulară, ci şi în alte mari oraşe din ţară, va mări anual cu câte 200 numărul de locuri din creşe. Potrivit primarului, o altă problemă, pe lângă cea a spaţiului, este cea a deficitului de personal specializat în domeniu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel