EXCLUSIV  Iarnă 2019 meteo. Mateescu, director ANM: Ce ne așteaptă în ianuarie și februarie

Elena Mateescu, Director General al Administrației Naționale de Meteorologie, a acordat un interviu DC News şi DC Business în cadrul căruia a vorbit, printre altele, şi despre iarna 2018-2019 şi ce ne aşteaptă în perioada următoare.

Elena Mateescu a explicat, în cadrul interviului, care vor fi fenomenele meteo ce se vor înregistra în următoarea perioadă şi cât de grea va fi partea a doua a sezonului de iarnă 2018-2019.

"Ne aflăm la mijlocul sezonului de iarnă 2018-2019. La acest moment este în vigoare o atenţionare meteorologică valabilă până în 15 ianuarie ora 8.00 şi, nu în ultimul rând, atenţionarea meteorologică de cod galben care a intrat în vigoare în această dimineaţă care vizează, în special, zona montană, munţii Apuseni, nordul Carpaţilor Orientali, local zona înaltă din vestul Carpaţilor Meridionali. În aceste zone modelele indică cantităţi mari de precipitaţii, predominant sub formă de ninsoare şi intensificări ale vântului care, la altitudini mari, să depăşească 100 km/h. (...)

"Vorbim de o posibilitate a extinderii codului galben"

Fenomenele sunt în dinamică şi vorbim de o posibilitate a extinderii codului galben. Luăm în considerare să extindem, cel puţin pentru zona montană, avertizarea meteorologică de tip cod galben, având în vedere că aria precipitaţiilor care urmează pentru următoarele două zile, 14-16 ianuarie, cu precădere mai prezente în partea de vest, centru şi nord a ţării, zonele intracarpatice. Vorbim de cantităţi de precipitaţii mai însemnate în special pentru zona montană. (...)"

Cât priveşte săptămânile ce urmează, Elena Mateescu a declarat: "Până la sfârşitul lunii ianuarie vorbim, pentru fiecare săptămână, de valori ale temperaturilor medii care să se situeze sub ceea ce ar fi normal pentru această perioadă din calendar, cu cele mai mari abateri în ceea ce priveşte regimul de temperaturi şi abateri negative în regiunile intracarpatice acolo unde am înregistrat valorile cele mai coborâte de până acum în această iarnă, care s-au dus până la minus 20 de grade Celsius. Este, însă, o iarnă normală pentru România."

Urmăreşte, aici, declaraţiile făcute de către Elena Mateescu:

Vezi şi: COD VIOLET. Director ANM: Trebuie luat în seamă - video

Negulescu și Onea, cereri de arestare. Chirieac: Sistemul se va apăra

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel