Ianukovici a spălat milioane de dolari prin banca suedeză Swedbank

UE adoptă sancţiuni împotriva fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianucovici
UE adoptă sancţiuni împotriva fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianucovici

Fostul președinte ucrainean, Viktor Ianukovici, condamnat la 13 ani de închisoare, s-a folosit de serviciile băncii suedeze Swedbank pentru a retrage din Ucraina cel puţin 3,6 milioane de dolari - potrivit unei investigaţii realizate de Sveriges Television (SVT), televiziunea publică suedeză.

Ianukovici a folosit un cont lituanian al Swedbank pentru a spăla fonduri printr-un împrumut suedez făcut în anul 2011. Potrivit SVT, banii au fost transferați prin intermediul companiei offshore Vega Holding Limited, care avea cont la Swedbank.

O sursă guvernamentală de la Kiev a confirmat pentru SVT că Vega Holding Limited este "o companie pe care Ianukovici o folosea pentru a scoate din ţară bani murdari". Potrivit procurorului ucrainean Andri Radionov, cel mai probabil banii au fost primiți drept mită pentru un contract fals care prevedea scrierea unei cărți. "34 milioane de coroane suedeze au fost transferate de către un presupus editor de cărți, însă Ianukovici nu avea să scrie niciodată o carte.

Prin urmare, contractul a fost fraudulos" - apreciază SVT. Potrivit documentelor care au intrat în posesia televiziunii publice din Suedia, Swedbank a aflat de această "afacere" a lui Ianukovici în 2017, după o sesizare venită din partea autorităţilor ucrainene. În perioada 2007-2013, în afară de acel "onorariu", 170 milioane de coroane suedeze (18,2 milioane de dolari) au trecut prin contul pe care compania lui Ianukovici îl avea la Swedbank.

Televiziunea SVT nu deţine, însă, alte detalii cu privire la aceste tranzacții. Postul mai menţionează doar că, de ani de zile, Swedbank, una dintre cele mai mari bănci din Suedia, a fost implicată în cazuri răsunătoare de spălare a banilor, potrivit Rador.

Vezi si: Viktor Ianukovici, condamnat în lipsă la 13 ani de închisoare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel