IA, Simbol al comunităților românști din Europa, dezbatere istorică în Parlamentul Euopean-GALERIE FOTO

În contextul Zilele Românilor de Pretudindeni și a Zilei Iei la data de 24 iunie, Ministerul Românilor de Pretudindeni, în colaborare cu  Grupul Alianței Progresiste  a Socialiștilor și Democraților  din Parlamentul European,  la Bruxelles a avut loc un proiect-eveniment: IA simbol al comunității românești din Europa. Câteva zeci de români îmbrăcați în tradiționalele costume  au captat atenția sutelor de vizitatori care s-au aflat, miercuri,   în Parlamentul European.  

Dezbaterea, care a avut loc, miercuri, în Parlamentul European, a venit  să propună și să aducă  în prim plan mobilitatea în spațiul european, identitatea culturală a comunităților românești din Europa, buna integrare a acestora în statele din  de reședință  și păstrarea identității în contextul  dialogului intelectual.

"Este un eveniment de suflet care vrea să promoveze o tradiție a poporului român, o tradiție a femeilor din România — ia românească care a început să aibă recunoaștere nu numai la nivel european, dar și la nivel internațional și vedem că foarte mulți artiști moderni se inspiră din ia românească în diferite domenii. Cred că a promova ia românească, a promova ceea ce ne reprezintă, este foarte important, pentru că aceste lucruri aduc în prim plan valorile noastre, această diversitate în cadrul Uniunii Europene. Ia românească este o tradiție a poporului român, un element al patrimoniului nostru cultural, patrimoniu cultural pe care îl regăsim și în patrimoniul european, iar ia românească este unul din obiectele cu care ne putem mândri și care cred eu că aduce plus valoare patrimoniului european", a declarat Viorica Dăncilă.

[citeste si]

"Ia românească, ca simbol al comunităților românești reprezintă o comunitate pentru prietenii europweni de a cunoaște mai multe despre elementele culturii tradiționale românești. Cultura noastră tradițională fac e parte din patrimoniul cultural al Uniunii Europene și avem toate motivele  să fim mândri de ceea ce oferim acestui patrimoniu.

România are valori autenticece care le putem promova în fața lumii. Turiștii europeni, dar nu numai,  îl arată față de cultura noastră, precum și reacțiile pozitive pe care personalități cunoscute la nivel mondial și mondial îl au atunci când vizitează România. Ea este un simbol al culturii naționale, recunoscut la nivel internațional și care influențează pe mulți dintre artiștii moderni din diferite domenii. Este un sentiment de mândrie, atunci când vedem ia este purtată la evenimente deosebite, la nivel european sau la nivel internațional, și cred că trebuie să facem cunoscut faptul că este un element al culturii noastre tradiționale. Este important să prezentă, în fața partenerilor noștri bogata noastră moștenie culturală. 

La rândul său, ministrul Românilor de Pretudindeni, Andreea Păstărnac a declarat că: "Am ales pentru acest prilej să fie alături de noi comunități românești unde există u  atelier de creație dedicat acestui obiect vestimentar de care sper să aflăm astăzi că este magic, că este o țesătură a identității noastre, comnunități care, aflate astăzi în spațiul european sau în imediata sa apropiere  continuă aceasta tradiție. Nu sunt mulți cei care aleg acest drum, dar o mică organizație de la   Madrid, împreună cu un colectiv  de voluntari au decis să-i invețe pe copiii noștri din Spania, mulți dintre ei vorbitori de limbă română și spaniolă, un alt limbaj românesc, cel al portului popular  și care poate transcede literele alfabetului. 

Trebuie să înțelegem că nu este lucruri simple, să păstraăm acest element de identitate atât de diferit care se integrează în noul spațiul european și cât de diferiți și cât de asemănători suntem și cum toate aceste modele ne unesc și ne despat", a declarat ministrul Românilor de Pretudindeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel