Hunedoara: Geoparcul Dinozaurilor, reconfirmat de UNESCO pentru următorii patru ani

Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului (GDTH) a fost reconfirmat ca sit internaţional UNESCO pentru următorii patru ani, precum şi ca membru al reţelelor Globală şi Europeană a Geoparcurilor Internaţionale UNESCO, el fiind administrat de Universitatea din Bucureşti, a anunţat joi GDTH.

"Această reconfirmare oficială a statutului UNESCO ne onorează. Este dovedit astfel faptul că eforturile Universităţii din Bucureşti, de implicare activă şi inovativă în Ţara Haţegului, au rezultate reale, apreciate la nivel internaţional şi ele merită continuate. Totodată, România îşi păstrează astfel reprezentarea la nivel global în elita ţărilor implicate real în protejarea patrimoniului geologic, natural şi cultural, de importanţă pentru întreaga omenire", a apreciat directorul GDTH, Alexandru Andrăşanu, într-un comunicat.

Recunoaşterea oficială a GDTH vine în urma procesului de revalidare desfăşurat în vara anului trecut, fiecare geoparc membru al Reţelei Internaţionale a Geoparcurilor UNESCO fiind evaluat o dată la patru ani pentru a se verifica dacă respectă cerinţele impuse de acest statut.

În acest sens, doi evaluatori acreditaţi de prestigioasa organizaţie internaţională au venit în Geoparc pentru a vedea, la faţa locului, dacă şi cum sunt îndeplinite condiţiile de păstrare a statutului UNESCO.

Timp de patru zile, Klaus George din Germania şi Jianping Zhang din China au mers la principalele puncte de interpretare şi pe trasee de vizitare ale Geoparcului. De asemenea, au avut întâlniri cu reprezentanţi ai Universităţii din Bucureşti, cu autorităţi locale şi judeţene, cu partenerii Geoparcului, dar şi cu membri ai comunităţilor locale.

După vizita în Geoparcul din România, ei au întocmit un raport validat pozitiv de UNESCO, dar şi recomandări care să ajute geoparcul să se menţină în elita mondială şi pe viitor.

În urma acestei reconfirmări, GDTH rămâne unicul geoparc din România recunoscut UNESCO prin Programul Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri.

Totodată, GDTH este singurul geoparc din lume administrat, printr-un program dedicat, de o instituţie de învăţământ superior, în acest caz Universitatea din Bucureşti.

Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Haţegului sunt unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă şi pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare gigantice - Hatzegopteryx, din grupul pterosaurilor.

Judeţul Hunedoara rămâne singurul din ţară care are pe teritoriul său trei entităţi parte ale programelor UNESCO şi două persoane care deţin titlul de Tezaur Uman Viu. Astfel, pe lângă Geoparc, mai au recunoaştere UNESCO Parcul Naţional Retezat - Rezervaţie a Biosferei şi Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei. Taragotistul Pera Bulz şi profesorul Mircea Lac sunt cei doi deţinători ai titlului de Tezaur Uman Viu.

În urmă cu un an, administratorii entităţilor UNESCO din România au semnat un protocol de colaborare în vederea promovării comune a valorilor naturale şi culturale pe care le reprezintă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel