Hubble, defecţiune. Funcţionarea telescopului, suspendată

[] []

09 oct 2018 / 13:32
Salveaza PDF Comentarii

 Telescopul spaţial american Hubble, aflat pe orbită din anul 1990, nu mai funcţionează în prezent din cauza unei defecţiuni la nivelul giroscoapelor sale, a anunţat luni NASA, potrivit AFP. 

Telescopul a intrat vineri în "modul de siguranţă" ("safe mode") după o pană la unul dintre giroscoape, componentă esenţială cu rol în orientarea aparatului şi asigurarea stabilităţii în timpul fotografierii. 

"Unul dintre cele trei giroscoape utilizate pentru dirijarea şi stabilizarea telescopului" a avut o defecţiune, a precizat agenţia spaţială americană într-un comunicat. 

Modul de siguranţă "plasează telescopul într-o configuraţie stabilă pe perioada în care se lucrează la rezolvarea problemei", mai multe teste şi analize fiind desfăşurate în prezent pentru repararea giroscopului, a explicat NASA. 

Hubble şi "instrumentele sale sunt în continuare complet operaţionale şi vor continua să producă excelenţă ştiinţifică în anii care urmează", a adăugat agenţia spaţială. 

Doar două dintre cele şase giroscoape mai funcţionează în prezent. Deşi pentru o misiune optimă este necesară funcţionarea a trei giroscoape, telescopul îşi poate desfăşura activitatea şi cu doar o astfel de componentă. 

Dacă giroscopul defect nu va mai putea fi reparat, Hubble îşi va relua misiunea ştiinţifică utilizând instrumentul rămas. 

Această soluţie va oferi "o acoperire a cerului mai restrânsă", dar impactul "asupra capacităţilor ştiinţifice globale este limitat", a precizat NASA. 

"Weekendul a fost foarte stresant", a scris cu puţin timp în urmă pe Twitter Rachel Osten, directoarea adjunctă a misiunii Hubble. 

"Ştiam că acest lucru urmează să se întâmple", a adăugat aceasta. "Giroscopul a funcţionat circa şase luni în plus faţă de cât estimasem". 

Lansat la 24 aprilie 1990 de către naveta Discovery, Hubble a fost plasat pe orbită la 570 de kilometri de Terra. Până în prezent, telescopul a realizat imagini cu sistemul solar, Calea Lactee şi galaxii îndepărtate. 

Amânată de trei ori până acum, lansarea puternicului telescop spaţial James Webb Space, care ar trebui să-l înlocuiască pe Hubble, este prevăzută pentru martie 2021.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.28