Hoyt Yee, la discuții cu presa ”deontoloagă”: Participarea multinaționalelor la proteste ar fi ilegală

Hoyt Yee, reprezentantul Departamentului de Stat al SUA face o vizită în România, unde are întâlniri cu oficialitățile românești. Vizita era programată de anul trecut.

Hoyt Yee a avut discuții și cu câțiva jurnaliști atent selectați, de la publicații care susțin lupta cu corupția și s-au remarcat prin alinierea la politica prezidențială, indiferent care a fost locatarul de la Cotroceni (Hotnews, Adevărul etc.).  Hoyt nu neagă ipoteza ca unele companiii americane să fi participat la proteste, dar spune că este foarte improbabilă. Este un lucru ilegal, nu cred că firmele americane au de ce să încalce legea, a spus Hoyt. 

Hoyt Yee a fost un colaborator apropiat al Victoriei Neuland, din echipa democrată de la Departamentul de Stat. În răspunsurile la întrebările presei anti-PSD cu care a discutat se poate observa, însă, o schimbare de ton și atitudine: peste discursul pur și dur privind statul de drept își fac loc teme economice și acceptarea ideii că lucrurile ar putea să se schimbe. Hoyt Yee se referă la investițiile în Apărare, la scurtă vreme după ce Liviu Dragnea a amenințat că va anula în Parlament atribuirea unui contract de 2 miliarde de euro Olandei, fără bază legală, pentru achiziția de tehnică militară.

Iată în rezumat ce mesaje a transmis Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA, responsabil pentru afaceri europene, la întâlnirea cu jurnaliștii anti-PSD:

SUA respectă dreptul suveran al României şi al liderilor săi aleşi să propună şi să adopte legi, să adopte politici, să ia decizii, iar opiniile mele sunt exprimate în numele unei ţări care este un prieten şi aliat apropiat al României. 

Speram că guvernul va lua măsuri în primul rând pentru a consolida, nu a slăbi, statul de drept. Vor fi cred mai multe opţiuni, mai multe posibilităţi şi nu vreau să speculez cu privire la care este cea mai bună, care este cea corectă. Acest lucru va fi decis de guvern, de Parlament, şi de fapt, de români.

Este un guvern nou, aşa cum este şi guvernul american. Cred că ambele guverne trec printr-un proces de descoperire a paşilor iniţiali şi de revizuire de politici, de lansare de noi iniţiative, aşadar ambele guverne încep să se cunoasă reciproc. Acesta este unul dintre motivele vizitei mele în România: să aflu mai multe despre direcţia în care se îndreaptă guvernul, inclusiv în ce priveşte statul de drept, dar şi mai amplu, în ce priveşte securitatea, economia, securitatea energetică. 

Obiectivul nostru să ajutăm la consolidarea statului de drept, la consolidarea angajamentului faţă de acele valori, faţă de toate promisiunile asumate. I-aţi auzit pe liderii noştri vorbind la Munchen şi la Bruxelles despre nevoia ca toţi aliaţii NATO să aloce 2% din PIB pentru apărare. Acesta este un alt exemplu de situaţie în care dorim să-i vedem pe aliaţi îndeplinindu-şi obligaţiile. Îndeplinirea obligaţiilor presupune şi angajament faţă de statul de drept.

Am apreciat faptul că la scurt timp după proteste, prim-ministrul s-a distanţat de iniţiativă, de schimbările la Codul Penal care au fost cauza protestelor. Acest lucru a demonstrat că a reacţionat la motivele protestelor oamenilor. Acest lucru ne oferă încredere că democraţia este puternică în România.

Suntem încrezători că guvernul va lua măsurile adecvate pentru a-i asigura din nou pe cetăţeni de angajamentul său faţă de statul de drept şi pentru a-şi asigura aliaţii, inclusiv pe Statele Unite, că îşi păstrează angajamentul faţă de această valoare foarte importantă pe care se bazează Parteneriatul Strategic şi NATO.

Avem încredere că guvernul ne ascultă, că înţelege care este miza şi înţelege nevoia de a-şi asigura partenerii şi aliaţii că îşi păstrează angajamentul faţă de acele valori pe care am întemeiat şi pe care dorim să continuăm să dezvoltăm cel mai puternic parteneriat cu putinţă. 

Nu am vreo dovadă că Rusia a avut vreun rol în deciziile guvernului. În ce priveşte implicarea Rusiei în presă, cred că sunteţi mai bine informaţi decât mine în privinţa activităţilor mediatice ale Rusiei. La Washington suntem însă îngrijoraţi de ceea ce numim „influenţa malignă a Rusiei”; de răspândirea de informaţii false, de zvonuri, prin publicaţii şi canale susţinute de Rusia sau care simpatizează cu Rusia sau de către anumiţi politicieni ruşi nu doar în această parte a Europei, ci într-o zonă mai amplă, chiar şi în ţara mea.

Este foarte important să sprijinim o presă independentă, liberă şi profesionistă, libertatea de exprimare; să sprijinim de asemenea societatea civilă, nu o societatea civilă cu o orientare sau alta, sau de un anumit tip.

Companiile americane care au fost mulţumite, care au avut succes în România, au sperat că statul de drept va continua să existe că va exista în continuare interes din partea guvernului, a instituţiilor din România faţă de menţinerea unui mediu de afaceri atractiv care să continue să primească investiţii străine directe şi de care vor fi interesate mai multe companii din întreaga lume.

De fapt, în ce priveşte companiile americane, cred că este foarte improbabilă o implicare in proteste, nu este o acţiune pe care companiile americane ar putea-o justifica în faţa acţionarilor. Probabil ar fi ilegală participarea netransparentă într-un proces politic, aşadar cred că este foarte improbabil.

Vizita nu este legată de evenimentele recente, trebuia să aibă loc mai demult. Aş fi preferat să vin mai devreme. Deşi ne-am concentrat asupra statului de drept pe bună dreptate, există multe domenii în care avem o cooperare extrem de strânsă cu guvernul şi cu forţele armate române. Există multe domenii în care încercăm să sporim cooperarea şi acesta a fost principalul punct al vizitei mele de astăzi.

Vom continua însă acest dialog, să cunoaştem noul guvern, să găsim modalităţi de consolidare a parteneriatului şi de prevenire a slăbirii lui. Este minunat că mă aflu aici. Nu pot sublinia îndeajuns rolul presei în orice democraţie. Aveţi un rol foarte dificil, trebuie să interacţionaţi cu oameni ca mine. Apreciem foarte mult efortul pe care îl investiţi în informarea cetăţenilor români, că le transmiteţi ceea ce au de spus oamenii ca mine şi 

sperăm că veţi continua şi aştept cu interes să păstrăm legătura.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel