Hong Kongul menţine proiectul de lege privind extrădările spre China, în pofida unei manifestaţii uriaşe

Guvernul pro-Beijing din Hong Kong a anunţat luni că nu intenţionează să retragă proiectul extrem de controversatei legi ce ar permite extrădările spre China, la o zi după o manifestaţie uriaşă împotriva acestui text în fosta colonie britanică, informează luni AFP.

"Aceasta este o lege foarte importantă, ce va permite triumful justiţiei şi va asigura că Hong Kongul îşi respectă obligaţiile internaţionale în materie de infracţionalitate transfrontalieră şi transnaţională", a declarat şefa executivului hong-kongonez, Carrie Lam.

Autorităţile din Hong Kong încearcă să adopte un text foarte controversat care ar urma să permită extrădările spre toate jurisdicţiile cu care nu există niciun acord bilateral, inclusiv cu China continentală.

Acest proiect de lege a suscitat reacţii de protest în toată societatea hong-kongoneză, care denunţă caracterul opac şi politizat al justiţiei chineze.

Duminică, o mulţime impresionantă a manifestat pe străzile fostei colonii britanice, în pofida umidităţii subtropicale sufocante. Organizatorii au revendicat participarea a un milion de manifestanţi, în timp ce poliţia a susţinut că au participat 240.000 de oameni, ceea ce ar face din această manifestaţie a doua cea mai mare de după retrocedarea regiunii în 1997.

Acest marş de protest, cu mobilizarea sa excepţională, a constituit o enormă provocare la adresa lui Carrie Lam, care nu a fost aleasă, ci numită. Însă, în prima sa luare de cuvânt de după această manifestaţie, şefa executivului a declarat că nu intenţionează să modifice substanţa textului şi cu atât mai puţin să-l retragă.

"Examinarea în a doua lectură a proiectului de lege va fi reluată la 12 iunie", a declarat Lam. Ea a respins informaţiile conform cărora ea nu ar ţine cont de opinia publică, subliniind că executivul său a făcut deja numeroase concesii pentru a se asigura că libertăţile unice din Hong Kong sunt protejate şi că textul se conformează exigenţelor internaţionale în materie de apărare a drepturilor omului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel