Holocaust. Ionuț Vulpescu, mesaj: Se poate repeta

Ionuț Vulpescu
Ionuț Vulpescu

Senatorul Ionuț Vulpescu a scris, pe pagina de Facebook, un mesaj adresat Holocaustului, comemorat astăzi, 27 ianuarie. 

Ionuț Vulpescu face un apel către cei care constestă Holocaustul, pe care îi invită să meargă la Auschwitz și să vadă ororile comise de naziști. 

Mai jos redăm itegral mesajul senatorului Ionuț Vulpescu:

"Ziua de 27 ianuarie are o semnificație specială, și nu putem trece cu ușurință peste ceea ce s-a întâmplat în anii totalitarismului nazist, în Europa: Holocaustul.

Nu a fost un joc pe calculator!

 

Istoria umanității este mult prea plină de episoade de violență extremă, care au lăsat în urma lor munți de cadavre și distrugeri ireparabile. Holocaustul evreilor din Europa este însă unic, nu pentru că așa îl văd evreii, ci pentru că niciodată în istorie, nimeni nu și-a propus distrugerea totală a unei etnii. Nu, nu a fost un joc pe calculator! Nu a fost nici o poveste din categoria celor conspiraționiste, de care este plin Internetul. A fost o realitate, pe care n-o putem trata mecanic, și aminti în termenii seci ai prozei administrative. Nu avem cum nega evidența, iar uitarea nu rezolvă nimic; este doar o invitație la repetarea ororilor Holocaustului.

Celor care contestă Holocaustul le-aș spune un singur lucru: "Mergeți și vedeți!". Întâlnirea cu Auschwitzul nu are cum să nu te marcheze pe viață. Am fost acolo în 2015, ca reprezentant al Guvernului României, când se comemorau 70 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare de către Armata Roșie. Am cunoscut supraviețuitori ai infernului de acolo, un infern creat de om, împotriva omului.

VEZI ȘI Scrisoare adresată Ecaterinei Andronescu, virală. Mesajul mamei

La Auschwitz totul vorbește despre premeditare, despre planificare, despre calcul rece, despre dezumanizare absolută. Călăii care petreceau fericiți la câțiva metri de locul în care agonizau victimele lor. Ca și în 2015, voi spune și acum: "ne aflăm în fața unui tragic și deloc inevitabil eșec al democrației. Holocaustul nu ar fi fost posibil fără demisia oamenilor de la datoria lor de a fi oameni. Evreii au fost țapi ispășitori în cazul unui eșec politic de proporții. Spre rușinea lor, alți oameni au considerat normal să fie așa. Și au contribuit la suferința evreilor, au făcut-o și mai atroce", a scris Ionuț Vulpescu.  

Să nu uităm să fim oameni


Senatorul se declară de-a dreptul uimit de generația lui, care vorbesc fără habar de perioasa Holocaustului: "Sunt uimit de ușurința cu care oameni din generația mea, și mai tineri, care nu au trăit în totalitarism, vorbesc în necunoștință de cauză despre acele vremuri. Ignoranța nu este o scuză. Deși uneori nu despre ignoranță este vorba. Mulți cred că, până la urmă, nu mai avem nimic de învățat din Holocaust. Greșit! Când vorbești despre închiderea unor largi categorii sociale în lagăre, pentru că au alte convingeri politice, sau despre eliminarea săracilor, care ne încurcă și consumă resurse bugetare, fără să producă nimic, suntem exact în mecanismul care a produs Holocaustul. Iar inacțiunea, lipsa de reacție în fața acestor manifestări naziste, sunt tot semne ale unui eșec democratic.

Să nu uităm să fim oameni. Să nu uităm că suntem toți cetățenii acestei națiuni, cu drepturi, libertăți și responsabilități egale. Să nu uităm că Holocaustul se poate repeta, dacă refuzăm să ne asumăm trecutul și să injectăm ură în societate", a completat senatorul. 

CITEȘTE ȘI Laura Vicol, primul mesaj după intrarea în politică: Îi deranjează

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel