EXCLUSIV  Hepatita B, vaccin, tratament. Liana Gheorghe: Acești pacienți sunt realmente o problemă

Prof. Liana Gheorghe, șefa Secției Patologie din Institutul Clinic Fundeni, a fost invitata DCNews la emisiunea medicală realizată de acad. dr. Irinel Popescu, sub egida Academiei de Științe Medicale.


Aceasta a discutat despre programul de vaccinare din țara noastră împotriva Hepatitei B, dar și despre tratamentul împotriva acestei acestei afecțiuni.

Vaccinare anti Hepatita B

”Campania aceasta de vaccinare universală a nou născuților, a copiilor la naștere în România cred că a început în 1993 cu un program pilot, dar oricum este implementată în mod categoric din 1995. Asta înseamnă că deja avem copii, tineri de 20 de ani care în momentul de față sunt vaccinați, li s-a mai făcut un boost la cei mai mulți, cei care au semnat... Vedeți cu campaniile acestea anti-vaccinare nu am făcut decât lucruri negative, pentru că vaccinarea pentru Hepatita B este esențială. A fost demonstrată în Asia, în Taiyuan, Coreea, Japonia ca protejând enorm tinerii de ciroză și de cancer. Tineri, care dezvoltau din cauza infecției la naștere, foarte frecvent, la vârsta de 20 de ani ciroză deja sau cancer hepatic. Vaccinarea împotriva Hepatitei B este extrem, extrem de eficientă. Se practică trei doze vaccinale la momentul 0, la o lună și la șase luni, rata de răspuns este formidabilă, 95-99% la copii. Se practică, prima doză se aplică deja în maternități, se mai aplică atunci când tinerii își încep viața sexuală sau termină liceul, intră în adolescență, se mai practică un booster, o nouă doză de cele mai multe ori și pe toți îi găsim când îi testăm cu titlul ”mai protective de anticorpi antihbs”. Asta a făcut ca tinerii practic, în rândurile acestor copii, 20-22 de ani, să nu prea mai întâlnești infecție virală B. Din fericire, acest program a funcționat foarte bine în România, pentru că avem o prevalență foarte mare de Hepatită B. Pe studiul nostru populațional, peste 13.000 de persoane testate, 4,4%, e cea mai mare rată din Europa și asta ne-a adus într-o lumină extrem de favorabilă pentru că Hepatita B sau problema Hepatitei B în vestul Europei a fost uitată. (...) O să vă mirați, dar în toate țările scandinave, în Franța, nu există program de vaccinare universal. În România există și funcționează foarte bine.”, a declarat Prof. Liana Gheorghe.

Pacientul cu Hepatita B

”Pacientul cu infecție cronică virală B, în proporție de 50% e un pacient inactiv. Inactiv în sensul că are o replicare minoră, nu are injurie hepatică, nu are probe hepatice alterate, se ignoră pe sine și chiar și medicii îl ignoră ca și candidat la tratament. Ceilalți 50% dintre cei infectați cronic sunt într-adevăr pacienții care dezvoltă hepatită cronică, ciroză și sunt ușor de depistat pentru că au transaminaze mari, pentru că au o viremie care trece de un prag, și pragul este de 2 mii de unități pe mililitru și injurie hepatică determinată, de asemenea, prin testele noninvazive, fibroză și activitatea inflamatorie. Pentru acești pacienți regimul terapeutic în România cuprinde cele două strategii valabile la nivel european și mondial, tratamentul bazat pe interferon și tratamentul bazat pe antivirale directe, o singură capsulă pe care pacientul o ia în fiecare dimineață. Cele două terapii sunt disponibile în România, nu există niciun fel de limitare în momentul de față de acces.”, ne-a explicat Liana Gheorghe.

Problemă cu 50% dintre pacienții diagnosticați cu Hepatita B

”Problema este că ne rămâne un număr important de pacienți, ceilalți 50% care nu sunt întotdeauna inactivi în sensul adevărat al cuvântului pentru că mulți dintre ei au viremii care flirtează cu limita aceea de admitere la tratament, care nu se califică, care n-ar prea vrea, care acum au transaminaze normale, sau de trei ori au transaminaze normale, o dată puțin peste limita normalului. Acești pacienți sunt realmente o problemă pentru că și în cazul hepatitei B, ca și în cazul ficatului gras non-alcoolic, riscul de cancer poate să apară chiar în stadii sub cirotice de boală.”, a adăugat acesta.

Puteți urmări răspunsul integral în următorul video:

 [citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel