Harta mortalităţii infantile. Discrepanţe cronice între judeţe şi drama nou-născuţilor care mor în rural

Mortalitatea infantilă este de cinci ori mai mare în anumite județe din țară, față de alte județe. Statistici alarmante, date publicității. 

Deşi rata mortalităţii infantile a scăzut în ceea ce priveşte media pe ţară, la 6 la mia de copii născuţi vii, potrivit datelor finale ale Institutului Naţional de Statistică, procesate pentru anul 2018, ies la iveală clivaje cronice între judeţe, precum şi între urban şi rural, susține Organizația Salvați Copiii. 

Astfel, dacă în Bucureşti rata mortalităţii infantile a coborât la 3,3 la mie, Tulcea are o rată de 14,7 la mie, peste dublul mediei naţionale. O discrepanţă dramatică se observă şi între urban şi rural: în Botoşani, de pildă, rata mortalităţii infantile în rural este de trei ori mai mare decât la oraş, unde mamele au acces la servicii medicale constante.

Potrivit centralizării INS, sunt judeţe în care mortalitatea infantilă este şi de cinci ori mai mare faţă de altele, unde şansa la viaţă a copiilor născuţi prematur sau cu patologii severe este mult mai bună.

Judeţele cu cea mai dramatică rată:

Tulcea - 14,7 la mia de copii născuţi vii

Botoşani - 12 la mia de copii născuţi vii

Sălaj - 11,1 la mia de copii născuţi vii

Judeţele unde şansa la viaţă este optimistă:

Dâmboviţa - 3 la mia de copii născuţi vii

Ilfov - 4 la mia de copii născuţi vii

Bucureşti - 3,3 la mia de copii născuţi vii

Rata mortalităţii infantile se află în corelaţie cu numărul naşterilor şi al deceselor

"Clivajul uriaş între câteva judeţe ale ţării ne arată că şansa la viaţă a nou-născuţilor depinde de accesul la servicii medicale şi de dotare a maternităţilor cu aparatură medicală vitală. Este nu doar o nedreptate profundă, ci şi o încălcare a dreptului la viaţă. Devine imperios necesar să accelerăm dotarea maternităţilor şi să dezvoltăm programul de combatere a mortalităţii infantile, pe toate componentele lui vitale. Mizăm pe solidaritatea socială şi continuăm să punem presiune pe autorităţi, să facă din maternităţi o prioritate zero", a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

O discrepanţă se observă şi în ceea ce priveşte şansa la viaţă a copiilor care se nasc în mediul rural. În toate judeţele, cu excepţia Ilfovului, rata mortalităţii infantile este sensibil mai mare în mediul rural faţă de mediul urban, dar în Botoşani situaţia este dramatică: 16,6 faţă de 5,6 la mia de copii născuţi vii.

"Când vorbim despre nou-născuţi, nimic nu este prea mult şi în ultimul timp maternităţile au beneficiat de dotări care au făcut ca nou-născutul cu patologie să beneficieze de o şansă în plus, dar de multe ori ne confrutam cu adevărate drame, când, după o luptă câştigată, după 20, 30, 50 de zile un copil se externează din maternitate şi ajunge acasă într-un mediu neprielnic.

Judeţul Botoşani, printre cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană

Mortalitatea infantilă este influenţată, mai ales în mediul rural, de sărăcie, accesul limitat la medicina primară, multe comune nu au medic de familie, şi atunci când el există, se află la distanţă mare sau cu program divizat în mai multe localităţi. La acestea se adaugă numărul mare de sarcini la mamele minore sau sarcini nedispensarizate.

Mulţumim Organizaţiei Salvaţi Copiii pentru grija permanentă ce o poartă celor mici şi pentru echipamentele donate spitalului nostru. De asemenea, Salvaţi Copiii este un real sprijin în comunităţiile rurare defavorizate şi ne dorim să reuşim împreună să reducem numărul sarcinilor nedispensarizate", a explicat dr. Carmen Zaboloteanu, sef secţie neonatologie Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani.

Dotarea secțiilor pentru nou-născuți 

Organizaţia Salvaţi Copiii România a anunţat demararea unui amplu proiect de dotare a secţiilor pentru nou-născuţi, cu o investiţie totală de aproximativ un milion de Euro, în 2020.

Astfel, parte a programului de combatere a mortalităţii infantile, Salvaţi Copiii România va achiziţiona, pe parcursul anului 2020, aparatură medicală de ultimă generaţie pentru 35 de maternităţi şi secţii de terapie intensivă neonatală şi pediatrie. În perioada 2012-2019, organizaţia a reuşit să doteze 96 de maternităţi din toate judeţele ţării, cu 630 de echipamente medicale, în valoare totală de cinci milioane de Euro.

Viaţa prematurilor depinde de investiţia în maternităţi: 3,5% din impozitul pe venit

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel