Harghita: Protest la Penitenciarul Miercurea Ciuc - conducerea unităţii este acuzată de abuzuri şi ilegalităţi

Aproximativ 60 de angajaţi ai penitenciarelor din Miercurea Ciuc, Arad, Oradea, Târgu Jiu, Codlea, Craiova şi Aiud, au protestat vineri, în faţa Penitenciarului Miercurea Ciuc, acuzând conducerea acestei unităţi de săvârşirea unor abuzuri şi ilegalităţi şi solicitând reinstaurarea unui climat de muncă bazat pe prevederile legale.

Protestatarii, membri ai Federaţiei Sindicatelor din Sistemul Penitenciar, au purtat pancarte pe care se putea citi: 'Vrem să fim trataţi ca oameni!', 'Jos nepotismul!', 'Fără hărţuire!', 'Stop Abuzurilor!' sau 'Legea e lege pentru toţi', şi au strigat: 'Jos, jos, jos, directori mincinoşi', 'Nu-i loc de prostie şi de cumetrie' sau 'Nu vă fie frică, că şi Miklos pică'! - referitor la Miklos Zoltán, directorul Penitenciarului Miercurea Ciuc. 

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Sistemul Penitenciar, Florin Şchiopu, a declarat presei că în Penitenciarul Miercurea Ciuc sunt o multitudine de probleme, angajaţii prestează mii de ore suplimentare, iar conducerea îi supune la abuzuri, încalcă legea şi nu face demersuri pentru rezolvarea problemelor.

,,De situaţia de acum din Penitenciarul Miercurea Ciuc sunt exclusiv vinovaţi, pentru că nu au încercat să facă absolut nimic pentru a îndrepta situaţia de aici. Şi mă refer la faptul că deşi penitenciarul e cu multe probleme, nu au încadrat personal, deşi aveau posibilitatea, nu au făcut nimic pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă, oamenii muncesc tot foarte mult, un singur supraveghetor e pe secţie şi atunci, în situaţia dată, nu ai cum să îţi desfăşori activitatea în bune condiţiuni, lucruri de care domnii directori uită', a arătat Florin Şchiopu.

Acesta a cerut reinstaurarea unui climat de muncă bazat pe respectarea legii şi înlăturarea suprasolicitării personalului şi a cauzelor care au dus la această situaţie, susţinând că dacă problemele nu vor fi rezolvate, se vor organiza proteste şi la sediile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, respectiv a Ministerului Justiţiei.

,,Menţionez că Administraţia Naţională a Penitenciarelor este la fel de vinovată ca şi conducerea Penitenciarului Miercurea Ciuc pentru că ştie de aceste lucruri de peste o jumătate de an, am cerut să facă lumină în cadrul acestui penitenciar şi de fiecare dată a încercat să-i acopere. Ne pare rău pentru că am ajuns aici, gândiţi-vă că efortul e mare al colegilor, dar am venit cu drag pentru a-i ajuta pe colegii de la M.Ciuc, a spus liderul Federaţiei Sindicatelor din Sistemul Penitenciar.

La rândul său, Adrian Bujac, preşedintele Sindicatului Liber din Penitenciarul Miercurea Ciuc, a declarat că se aplică tratament diferenţiat angajaţilor, existând tot felul de 'cumetrii' şi că la nivelul conducerii nu există deschidere pentru rezolvarea problemelor.

,,Deci, nu vrem imposibilul, vrem să fim trataţi ca oamenii şi vrem să fim respectaţi, aşa cum şi noi, la rândul nostru, am respectat. Toate tensiunile astea şi toate frustrările s-au acumulat în timp. Şi atâta timp cât în fiecare zi mă jigneşti şi spui că nu sunt bun şi sunt degeaba, de ce mai ai pretenţii, după aceea, să îmi dai şi alte sarcini şi alte atribuţiuni, în condiţiile în care nu aplici acelaşi comportament cu toată lumea? (...). Am solicitat discuţii de nenumărate ori, am făcut adrese, nu se mai poate, nu primim răspuns. Rezolvări nu sunt, promisiuni sunt destule, rezolvări niciodată. Din păcate s-a ajuns la pasul acesta, nu am vrut neaparat să facem această mişcare, dar nu mai putem. (...) Ne-a primit la dialog (conducerea - n.r.), am discutat, s-au stabilit proceduri şi termene, dar atât, a rămas în stadiu de promisiune. Astăzi s-a spus ceva, am discutat ceva, a doua zi s-au reluat exact aceleaşi obiceiuri şi atitudini, a spus Adrian Bujac.

Acesta a precizat că sindicaliştii doresc să se reglementeze managementul organizaţional în instituţie şi aplicarea legii în mod egal, pentru toţi angajaţii, în caz contrar, protestele vor continua.

,,Pasul următor, dacă nu reuşim să rezolvăm ceva acum, nu vrem totul dintr-o dată, dar măcar să vedem o bunăvoinţă din partea dânşilor, trebuie să mergem la departe, pentru că nu avem ce face. În condiţiile acestea nu se mai poate continua, toată lumea e stresată, toată lumea e frustrată, nu poţi să lucrezi când ştii că ai o treabă de făcut şi vezi nedreptăţile astea, a spus liderul Sindicatului Liber din Penitenciarul Miercurea Ciuc.

Conducerea unităţii nu a dorit să-şi exprime un punct de vedere faţă de aceste acuzaţii şi a transmis, prin vocea purtătorului de cuvânt al penitenciarului, subinspector Tatiana Popescu, că urmează să aibă lor discuţii cu reprezentanţii organizaţiei sindicale, iar concluziile vor fi comunicate ulterior.

Sursa: AGERPRES 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel