Hanul Solacolu, expropriat și reabilitat. Firea: Programul de consolidari continuă în forță

Primarul General Gabriela Firea anunță că va continua programul de consolidări, cu reabilitarea a trei blocuri din centrul Capitalei și exproprierea a trei clădiri monument istoric, ”printre care si Hanul Solacolu".

Consilierii generali au aprobat, marți, o serie de proiecte de hotărâre prin care se continuă programul de consolidări început de Primăria Capitalei, prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. Astfel, au fost finalizate documentațiile necesare pentru încă trei imobile și au fost aprobați indicatorii tehnico-economici.

Primarul General, Gabriela Firea a afirmat că "Este vorba despre trei blocuri de locuit, cu peste 150 de apartamente, încadrate în clasa I de risc seismic, situate în centrul Capitalei. Totodată, continuăm exproprierea monumentelor istorice lăsate în paragină de către proprietari. În ședința CGMB din 26 februarie au fost aprobate primele două exproprieri, iar astăzi s-au votat alte trei proiecte de hotărâre prin care am solicitat demararea procedurilor de expropriere pentru două imobile din Centrul Vechi, de pe stradă Franceză, aflate într-un stadiu avansat de degradare, precum și pentru Hanul Solacolu, care, în prezent este în pericol de prăbușire". (Ambele imobile din stradă Franceză (nr. 36 și nr. 14) sunt monumente istorice, aflate în stare avansată de degradare, imposibil de locuit. Unul a fost construit în anul 1875, iar celălalt, din stradă Franceză nr 14, a fost construit în anul 1869. Aici s-a născut Iulia Hașdeu).

Citește și: PMB, buget 2019 - Decizia consilierilor generali, după 4 ore de discuții

Exproprierea Hanului Solacolu

 

În ceea ce privește imobilul cunoscut sub numele de Hanul Solacolu - monument istoric aflat în proprietate privată, situat la adresa Calea Moșilor nr. 134, Sector 2, București, după expropriere, Primăria Capitalei își propune să restaureze acest imobil și să-l transforme în Spațiul Cultural Municipal.

Monumentul istoric a ajuns o ruină după ce proprietarii nu au investit în consolidarea și restaurarea să. Imobilul a fost retrocedat în anul 2003, iar de atunci a fost într-o degradare continuă, fiind nu de puține ori adăpost pentru oamenii străzii. În anul 2010, acoperișul clădirii s-a prăbușit, iar în acest moment tot ansamblul este un pericol pentru trecători. Proprietarii au fost amendați în mai multe rânduri din cauza situației în care se află imobilul. Clădirea are aproape o mie de metri pătrați și o grădină de circa 1.500 mp. 

Primăria Capitalei a obținut și un aviz favorabil din partea Ministerului Culturii. Valoarea totală a despăgubirilor, calculate potrivit legii, este de aproximativ 5,6 milioane de lei. Reamintim că, potrivit legii 422/2001, Municipalitatea are obligația de a-i expropria pe acei proprietari care nu au început demersurile pentru consolidarea imobilelor, după ce au fost notificați de autorități.

Reabilitarea fațadelor clădirilor din centrul Capitalei

 

De asemenea, tot în cadrul ședinței, la propunerea Primarului General, au fost aprobate și proiectele de hotărâre necesare punerii în aplicare a regulamentului de reabilitare a fațadelor, dar și pentru demararea lucrărilor necesare la șapte clădiri din centrul Bucureștiului. În cazul a trei imobile, (Calea Victoriei nr. 136-138, Bd. Lascăr Catargiu nr. 16 și Bd. Gheorghe Magheru), pentru a putea începe lucrările de intervenție la fațade a fost necesară transmiterea dreptului de proprietate a unei părți din imobil de la Administrația Fondului Imobiliar la Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

În ceea ce privește cele patru imobile de pe Calea Victoriei (nr. 12A, nr. 25, nr. 103-105, nr. 214), prin proiectul de hotărâre propus votului s-a asigurat finanțarea necesară și includerea acestora în programul de reabilitare a fațadelor.

Citește și: Piste de biciclete în București. O nouă victorie a PMB, în instanță

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel