Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, a declarat că volatilitatea care a cuprins pieţele de capital internaţionale se manifestă şi în România.
Volatilitatea care a cuprins pieţele de capital internaţionale se manifestă şi în România, iar evoluţia recentă a pieţei de capital locale nu a ieşit din ritmul înregistrat de majoritatea burselor europene, a declarat luni, pentru Agerpres, Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.
'Volatilitatea care a cuprins pieţele de capital internaţionale se manifestă şi în România odată cu escaladarea tensiunilor militare dintre Rusia şi Ucraina. Evoluţia recentă a pieţei de capital locale nu a ieşit din ritmul înregistrat de majoritatea burselor europene, precum Austria, Ungaria, Irlanda sau Italia. Per ansamblu însă, bursele sunt în scădere după ce atinseseră niveluri maxime, inclusiv indicele BET fiind la un nivel de peste 13.000 de puncte în perioada anterioară declanşării conflictului din Ucraina. Piaţa de capital este caracterizată de volatilitate, precum şi de o lichiditate mult crescută. Valoarea medie zilnică de tranzacţionare de la începutul anului până acum este la un nivel dublu faţă de tot anul 2021, respectiv 85,8 milioane de lei faţă de 43,7 milioane de lei. Am înregistrat în aceste săptămâni valori maxime în privinţa numărului de tranzacţii realizate la Bursă. Iniţial, în 25 ianuarie, numărul de tranzacţii cu toate tipurile de instrumente financiare pe ambele pieţe ale BVB ajungea la 16.106, pentru ca la o lună distanţă, în 24 februarie, să atingă un nou maxim, de 23.242 de schimburi între investitori', a spus Radu Hanga pentru Agerpres.
După ce a deschis şedinţa de luni cu scăderi de peste 6% pe majoritatea indicilor, bursa a mai recuperat din pierderi iar la ora 15:00, indicele BET înregistra un declin de 2,53% şi se situa la 11.107,50 de puncte.
Valoarea tranzacţiilor era de 96,144 milioane de lei (19,426 milioane de euro), din care 86,547 milioane de lei erau tranzacţii cu acţiuni.
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 32,44 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 14,75%, săptămâna trecută, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a înregistrat o creştere cu 11,84%, în comparaţie cu săptămâna anterioară.
Potrivit datelor publicate de BVB, capitalizarea pieţei principale de acţiuni la 24 februarie 2022 era de 211,464 miliarde de lei, iar pe 4 martie 2022 era de 187,383 miliarde de lei.
Un nivel similar, de 187,585 miliarde de lei a mai fost atins pe data de 6 mai 2021.
În plan extern, bursele europene au înregistrat luni dimineaţa noi scăderi semnificative, una dintre consecinţele economice ale invadării Ucrainei fiind creşterea preţului petrolului, care ar putea stimula şi mai mult o inflaţie deja ridicată.
Bursele din Europa continentală înregistrau luni scăderi de peste 4%, respectiv bursa de la Frankfurt (minus 4,10%), bursa de la Paris (minus 4,04%) şi bursa de la Milano (minus 4,58%).
Bursa de la Londra, cea mai rezistentă de la începutul acestei crize, înregistra un declin de 1,87% în jurul orei 8:20 GMT.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu