Guvernul pregătește construirea a două penitenciare

penitenciar
penitenciar

Ministerul Justiţiei vrea să facă două studii de prefezabilitate în vederea construirii a două penitenciare, unul în comuna Berceni, judeţul Prahova şi un altul în municipiul Caracal, judeţul Olt.

"Pentru asigurarea misiunii sistemului penitenciar ca serviciu public responsabil cu aplicarea regimului de detenţie şi cu asigurarea intervenţiei recuperative, în condiţii care garantează respectarea demnităţii umane, facilitând responsabilizarea şi reintegrarea în societate a persoanelor private de libertate şi contribuind la creşterea gradului de siguranţă a comunităţii şi menţinerea ordinii publice, considerăm că este oportună construirea a două penitenciare noi, cu o capacitate de cazare de 1.000 de locuri", conform proiectului de Hotărâre de Guvern lansat de Ministerul Justiţiei în dezbatere publică, citat de Mediafax.

În acest context, Ministerul Justiţiei menţionează că, prin Hotărârea Guvernului numărul 196/2015, a fost aprobată suplimentarea bugetului instituţiei pentru anul 2015 cu două milioane de lei, pentru Administraţia Naţională a Penite.

Peste un milion de euro, despăgubiri pentru deținuți

"Infrastructura sistemului penitenciar dezvoltată înainte de 1989 nu corespunde standardelor prevăzute de Consiliul Europei. Aducerea sistemului penitenciar românesc la aceste standarde implică un proces de durată, realizat cu costuri semnificative. Un factor determinant şi extrem de îngrijorător îl constituie faptul că Administraţia Naţională a Penitenciarelor a primit, prin intermediul Ministerului Finanţelor, un total de 139 hotărâri judecătoreşti pronunţate împotriva statului român, al căror obiect îl constituie condiţiile de detenţie. Până în prezent, statul român a fost obligat la plata a 1.142.154 euro şi 10.000 franci elveţieni", potrivit unei descrieri a situaţiei actuale, prezentată în cadrul proiectului de HG.

Majoritatea hotărârilor se referă la modul de respectare a drepturilor omului din perspectiva asigurării condiţiilor minime de detenţie, în special în ceea ce priveşte condiţiile de cazare, precizează sursa citată.

Dan Diaconescu și-a putea executa pedeapsa în orașul natal

Dacă penitenciarul de la Caracal va fi construit în curând, atunci Dan Diaconescu ar putea face o cerere pentru a fi transferat în orașul natal.

Dan Diaconescu a fost condamnat la cinci ani şi jumătate, în luna martie 2015, pentru șantaj. El este încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel