GUVERN ORBAN. REZULTAT VOT. LIVE TEXT din Parlament

Parlament
Parlament

Guvernul Orban se află în faţa testului decisiv: votul în Parlamentul României.

Plenul reunit al Parlamentului se reuneşte, luni, pentru votul de învestire a Guvernului propus de premierul desemnat Ludovic Orban. Şedinţa începe la ora 14.00. DC News transmite în format LIVE TEXT + VIDEO cele mai importante declaraţii din Parlamentul României, precum şi rezultatul votului.

LIVE TEXT:

 - Este oficial: Guvernul Orban a fost învestit cu 240 de voturi. 

- Guvernul Orban ar fi trecut, conform surselor Digi24, cu 240 de voturi. 

- S-a încheiat votul la ora 16:50. Urmează să fie numărate voturile. 

- Sunt 234 de voturi exprimate până în acest moment. Votul continuă. 

- În aceste momente, se desfășoară votul din Parlament. 

- Se pare că-n momentul votului sunt 241 de parlamentari în sală, conform lui Florin Roman.  

- Se face prezenţa parlamentarilor. Cei prezenţi primesc bilele şi votează.

- Alina Gorghiu informează cu privire la procedura de vot. Votul este secret şi se exprimă cu bile. 

LUDOVIC ORBAN IA DIN NOU CUVÂNTUL LA FINALUL DEZBATERILOR:

- Vă mulţumesc şi am încredere că veţi acorda votul de învestire a echipei mele. Sunt convins că veţi contribui la o Românie cât se poate de firească.

- Domnule Paşcan suntem interesaţi de proiectul dvs legat de extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale. 

- Domnule Vosganian, să nu aveţi îndoială că nu vom prioritiza investiţiile publice. Nu se poate dezvoltare economică fără investiţii. În ceea ce priveşte, atitudinea faţă de justiţie, întotdeauna atitudinea mea a  fost toleranţă zero faţă de corupţie şi faţă de abuzuri.

- Domnule Hunor, cu siguranţă astăzi votaţi un guvern responsabil care respectă Parlamentul. 

- Aşa cum am discutat, vom avea grijă ca oamenii pe care îi promovăm să nu aibă probleme de integritate.

- Domnului Dan Barna: e adevărat că nu am inclus toate punctele din acord, dar toate stau la baza acţiunii noastre guvernamentale şi parlamentare. Să nu aveţi niciun fel de îndoială. În ceea ce priveşte alegerile anticipate, în măsura în care este posibil, le susţinem cu condiţia să existe un pact politic să dea garanţia că nu aruncăm ţara în instabilitate.

MARIUS PAŞCAN PMP: 


- PMP consideră că cea mai importantă e stabilitatea ţării. Vom vota la vedere pentru Guvernul Orban.

 

IA CUVÂNTUL VARUJAN VOSGANIAN: 

- Lăsaţi-ne nouă să ne păstrăm responsabilitatea de a supraveghea ca dvs să vă faceţi datoria.

- Am solicitat 12 puncte pe care premierul desemnat le-a acceptat. 

- ALDE va vota acest guvern pentru a nu risca o perioadă de instabilitate. Avem nevoie de un buget pentru 2020 şi de rectificarea bugetară pentru acest an.


IA CUVÂNTUL VARUJAN PAMBUCCIAN: 

- Grupul minorităţilor are 17 membri, sunt toţi în sală şi vor vota Guvernul. Vă mulţumesc.


IA CUVÂNTUL KELEMEN HUNOR: 

- Aveţi câţiva miniştri care au primit aviz negativ, alţii nu au ce căuta într-un guvern de centru-dreapta. Responsabilitatea vă aparţine. Să nu compromiteţi într-un an şansele unei guvernări de centru-dreapta. Orice aroganţă sau exces va compromite şansa să candidaţi şi după parlamentare. Vă vom vota dar suntem cu ochii pe dumneavoastră, gata să vă susţinem dar şi să vă sancţionăm cu o moţiune de cenzură dacă va fi cazul.

- Mă uit la lista miniştrilor: ordinea în care sunt puşi pe listă spune multe. Poate va veni momentul când educaţia, transporturile, infrastructura, nu vor mai fi pe ultimele locuri.

- Aşteptăm rectificarea de buget şi proiectul de buget pentru anul viitor. Vrem 6% din PIB pentru Educaţie.


IA CUVÂNTUL DAN BARNA: 

- România are şansa, după 30 de ani, unui tur doi la prezidenţiale fără PSD. 

- Domnule Orban, votul pe care vi-l acordă USR nu e o garanţie că vom rămâne nepăsători la unele derapaje sau la numirile unor persoane cu probleme de integritate.

- Sper să aveţi o guvernare de succes.

- Ne aşteptăm ca măsurile pe care le-am prevăzut în acordul politic să fie realizate pentru că suntem într-o situaţie delicată. Pornim să reparăm România. Probabil e ultima zi a Guvernului Dăncilă care va pleca definitiv de la Palatul Victoria.

- USR va vota învestirea Guvernului Orban.


IA CUVÂNTUL ALINA GORGHIU: 

- Domnule Orban, parlamentarii liberali vă urează să conduceţi bine Guvernul. 

- Vor fi mulţi care ne vor ataca. E o echipă de oameni foarte în regulă. Aceşti miniştri nu vor băga capul sub birou. Aveţi mandat de la parlamentarii liberali să spuneţi adevărul despre ce găsiţi în ministere.

- Dacă votul va fi pozitiv, acest guvern va intra deja în pâine. Nu mă mir că PSD a fugit din sală, a absentat la consultările de la Cotroceni cum lipseşte astăzi de la vot. Mă aşteptam ca PSD să respecte Parlamentul şi să fie prezent la învestirea Guvernului Orban. Să le fie ruşine!

- S-a format o majoritate din mai multe partide şi salut deschiderea dumneavoastră, a tuturor. 

- Trebuie să terminăm cu incertitudinea, cu interimatul.

- Moment cheie: Parlamentul va trebui să dea un vot extrem de important. România trebuie să iasă dintr-o situaţie politică dificilă.

- Alina Gorghiu anunţă începerea dezbaterilor: "Dacă din PSD constat că nu există persoane care să intervină, rog colegii să-mi dea voie ca eu să iau cuvântul".

IA CUVÂNTUL LUDOVIC ORBAN: 

- Obiectivul nostru e să restabilim încrederea partenerilor noştri strategici în România. Să refacem încrederea cetăţenilor în Guvern. Administraţia să devină un partener real al mediului de afaceri şi partenerul oricărui cetăţean.  

- Voi fi permanent în dialog şi comunicare cu Parlamentul României.

- Mediu: Situaţia e dramatică. Trebuie să oprim defrişările ilegale de păduri.

- Apărare: Ne propunem să alocăm 2% din PIB. Trebuie deblocate toate procedurile competitive de pe parcursul programului de înzestrare a armatei.

- Transport: Trebuie accelerate toate proiectele. Infrastructura de transport este fundamentală pentru a asigura suportul dezvoltării economice a României. Strategia Dunării - proiect important discutat cu ALDE.

- Sănătate: Să-i convingem pe oameni să-şi facă analize pentru a depista din timp bolile.

- Război total împotriva infracţionalităţii şi a clanurilor interlope!

- Să abrogăm prevederile recursului compensatoriu.

- Trebuie să readucem Jandarmeria şi Poliţia în datoria de slujitori ai siguranţei cetăţeanului. Trebuie să terminăm cu utilizarea politică a acestor instituţii pentru a-i apăra pe potentanţii zilei. 

- Justiţia: trebuie să luăm foarte în serios MCV. Bulgaria e pe punctul de a scăpa de acest mecanism, în timp ce raportul pentru România s-a înrăutăţit. Nu există altă cale decât de a pune în practică recomandările MCV: reluarea dezbaterilor privind modificarea codurilor, modificările în ceea ce priveşte legile justiţiei, de la Secţia Specială şi toate celelalte recomandări din MCV.

- Ne-am angajat să reparăm acte normative care au provocat consecinţe grave pentru economie, în special ordonanţa 114. Nu ne atingem de facilităţile fiscale acordate domeniului construcţiilor.

- Starea bugetară: execuţia la 9 luni indică un deficit de 2,6% din PIB. S-au întârziat rambursările de TVA pe cel puţin 3 luni. Decontările pe PNDL sunt în aer. E fundamentală învestirea Guvernului pentru a asigura o rectificare bugetară.

- Problema conducerii parchetelor. Suntem într-o situaţie în care nu avem conducători desemnaţi constituţional şi legal; parchetele sunt conduse de interimari.

- Un alt lucru care este o urgenţă este pensionarea anticipată a 2.800 de magistraţi. Dacă nu se prorogă termenul sau nu se abrogă această prevedere, Justiţia va fi paralizată. 

- Suntem în poziţia în care România a rămas ultima ţară care trebuie să nominalizeze comisarul european. Am ajuns în situaţia în care UE, preşedintele CE ne cere de urgenţă desemnarea unui comisar european.

- Vine iarna. Situaţia e dezastruoasă.

- E fundamentală adoptarea unei OUG de rectificare a bugetului de stat care să permită asigurarea tuturor plăţilor vitale. 

- Foarte multe instituţii publice, autorităţi locale nu au resursele financiare pentru a încheia exerciţiul bugetar.

- Acest guvern este unul cu mandat limitat. Durata maximă de exercitare a puterii e de un an şi tot ce am inclus în program pleacă de la această constrângere.

- Trebuie să începem un drum nou, al reluării dialogului instituţional, un drum care să reaşeze România pe traiectoria euroatlantică.

- Felicit parlamentarii USR, ALDE, PMP, UDMR şi felicit parlamentarii care au decis deşi nu fac parte din niciuna dintre formaţiunile care au declarat sprijin să fie prezenţi: parlamentarii Pro România şi individual celor din PSD şi alte partide.

- Nu-mi aduc aminte în ultimii 30 de ani să se fi întâmplat ca şedinţa de învestire a unul Guvern să fie boicotată de 2 partide politice. Lipsă totală de respect faţă de cetăţenii români.

- Vă felicit şi vă mulţumesc că sunteţi, astăzi, prezenţi, la o procedură atât de importantă.

- Alina Gorghiu a anunţat că le va permite să vorbească şi parlamentarilor care nu şi-au înregistrat prezenţa la şedinţă. "Din respect pentru Parlament, o să vă rog să îmi permiteţi să conduc această şedinţă şi o să fac un apel la colegii mei să înţelegem că Parlamentul trebuie să respecte dreptul oricărui coleg la cuvânt şi să nu facem ca PSD. Trebuie să le dăm cuvântul chiar dacă sunt astăzi în plin boicot. Cred că e bine să îşi exprime punctul de vedere, chiar dacă nu coincide cu al nostru, al tuturor, astăzi"

- După verificări se constată că sunt 6 parlamentari cărora nu le merge cartela şi vor vota la vedere.

- Ia cuvântul Florin Roman. Acesta anunţă că sunt 11 situaţii de parlamentari cărora nu le merg cartelele de vot.   

- Se ţine un moment de reculegere pentru Sorin Frunzăverde.

- 235 de parlamentari şi-au anunţat prezenţa la şedinţă.

- Alina Gorghiu prezidează şedinţa. Aceasta a anunţat că în 2 minute va începe şedinţa.

LIVE VIDEO: 



Conform programului, premierul desemnat Ludovic Orban va prezenta programul de guvernare şi lista Guvernului. Vor avea loc dezbateri urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii liste a Guvernului.

Marţi şi miercuri, miniştrii propuşi în Cabinetul Orban au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, 3 din cei 16 primind aviz negativ de la parlamentari. Astfel, Florin Cîţu - propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finanţelor Publice, Ion Ştefan - propus pentru Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Violeta Alexandru - propusă la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale au primit aviz negative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel