Guvern Italia. Silvio Berlusconi joacă cu cărțile pe masă

berlusconi
berlusconi

Fostul premier italian Silvio Berlusconi vrea un tandem între centru-dreapta şi mişcarea anti-sistem 5 Stele în vederea formării unui guvern cu o agendă prestabilită, relatează miercuri cotidianul La Repubblica, citat de Reuters. 

Berlusconi, liderul partidului Forza Italia, l-a informat marţi în legătură cu poziţia sa pe principalul său aliat de centru-dreapta, liderul Ligii Nordului Matteo Salvini, în timpul unei întâlniri la care a mai declarat că nu are nicio reţinere faţă de mişcarea 5 Stele. El a apreciat că centrul-dreapta ar putea forma un guvern cu o agendă specifică, prestabilită în vederea reglementării problemelor ţinând de economie, piaţa muncii, securitate şi imigraţie. 

Scrutinul din 4 martie a rezultat într-un parlament fără o majoritate, coaliţiei de centru-dreapta/extremă-dreapta (în care Forza Italia, a lui Berlusconi, a fost devansată de Liga Nordului, condusă de Salvini) fiindu-i necesare încă 49 de mandate în camera inferioară. Mişcarea 5 Stele (populistă, antisistem) va fi cel mai mare partid în noul parlament, în care îi lipsesc 95 de mandate pentru o majoritate. 

Mingea aruncată la Mișcarea 5 stele

Potrivit La Repubblica, strategia lui Berlusconi este de a trimite mingea în terenul mişcării 5 Stele, aşa încât aceasta să fie nevoită să-şi asume responsabilitatea dacă nu se va putea forma un guvern. 

Berlusconi şi aliaţii săi de centru-dreapta, între care se numără micul partid Fraţii Italiei, aveau prevăzută o reuniune miercuri la Roma.

Pieţele se tem cel mai mult de un eventual "mariaj" între 5 Stele şi Liga Nordului, fără Forza Italia, care este considerată o forţă moderatoare şi proeuropeană, notează Reuters. 

Preşedintele italian, Sergio Mattarella, urmează să înceapă din aprilie consultări cu liderii de partide, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel