Guvern Germania. SPD, moment-cheie. Rezultat SONDAJULUI, anunțat duminică

Conducerea Partidului Social-Democrat german (SPD) s-a declarat vineri optimistă în legătură cu rezultatul votului membrilor formaţiunii asupra constituirii unei 'mari coaliţii' guvernamentale alături de conservatorii cancelarului Angela Merkel, transmite AFP. 

Plec de la principiul că vom obţine un 'da' cu o majoritate netă, a declarat secretarul general al SPD, Lars Klingbeil, pentru postul de radio berlinez RBB. 

Conducerea social-democraţilor va anunţa duminică la ora locală 09:00 (08:00 GMT) rezultatul referendumului intern început pe 20 februarie şi la care au putut vota cei 464.000 de membri ai SPD. 

În cazul unui 'da', acest vot ar permite ieşirea Germaniei dintr-un impas politic fără precedent după mai mult de cinci luni de la alegerile legislative în urma cărora nu s-a detaşat o majoritate parlamentară, pe fondul ascensiunii extremei drepte. 

În această eventualitate, Angela Merkel, al cărei bloc conservator CDU-CSU (Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială) a înregistrat un scor extrem de slab în alegerile din 24 septembrie, îşi va putea începe în viitorul apropiat al patrulea său mandat de cancelar. 

Procedura 

Dacă membrii SPD nu susţin un acord de guvernare cu conservatorii, atunci preşedintele german Frank-Walter Steinmeier le va propune deputaţilor un candidat pentru funcţia de cancelar. 

În acest caz precis, va fi vorba foarte probabil de Angela Merkel. Dacă aceasta nu reuşeşte să obţină majoritatea absolută în parlament, votul poate fi repetat în termen de 14 zile. În cazul unui nou eşec, va avea loc un al treilea vot, fiind necesară doar o majoritate simplă pentru alegerea viitorului cancelar. 

Preşedintele Steinmeier va avea apoi la dispoziţie şapte zile pentru a decide dacă o numeşte pe Angela Merkel cancelar al unui guvern minoritar sau dacă va convoca noi alegeri, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel