EXCLUSIV  Guran, afirmație FALSĂ de netolerat despre Orban. ZEGREAN îl contrazice vehement

Moise Guran a făcut o afirmație la Realitatea TV complet eronată, inadmisibilă pentru un fost jurnalist, abia intrat în politică. Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean l-a contrazis vehement, însă recunoaște că-i e și greu să mai răspundă din punct de vedere constituțional, atât timp cât nu se mai ține cont de Constituția României. 

”Domnul Orban, dacă demisionează, poate să rămână dacă vrea el prim-ministru interimar, nici președintele nu-i poate spune du-te la plimbare” a susținut Moise Guran la Realitatea TV. 

Ecuație de neimaginat. Scenariul care l-ar fi credibilizat pe Guran

Constituțional, nu poate fi premier interimar decât un ministru din Guvernul respectiv, al cărui prim-ministru și-a dat demisia. Ca Moise Guran să aibă dreptate, printr-un artificiu legislativ, o ecuație de neimaginat ar fi fost dacă Ludovic Orban ar fi deținut simultan și funcția de premier, dar și o funcție de ministru în guvernul său. În urma demisiei din funcția de premier, Ludovic Orban ar fi rămas ministru și s-ar fi luat decizia ca el să îndeplinească și rolul de premier interimar. Acesta ar fi fost scenariul care i-ar fi oferit credibilitate lui Moise Guran. Însă a fost spulberat chiar de fostul președinte al CCR Augustin Zegrean. 

Pentru DCNews, Augustin Zegrean a tranșat clar situația: ”În nicio variantă, nu poate să mai rămână premier interimar premierul care a demisionat”. 

Cu privire la scenariul ce i-ar fi dat credibilitate lui Moise Guran, fostul președinte al CCR subliniază că ”este în Constituție incompatibilitatea între funcția de ministru cu orice altă funcția în afară de cea de profesor sau de parlamentar. Ca urmare, dacă premierul ar fi și ministru plin, ar încălca regimul incompatibilităților”, având și o altă funcție în Guvern decât cea de ministru. Așadar, din momentul în care Ludovic Orban își dă demisia, el nu mai e membru al Cabinetului și nu mai poate fi premier interimar. 

”Și așa se forțează nota cu asumarea răspunderii, o procedură specială, folosită de patru ori în 30 de ani.” subliniază Augustin Zegrean. Fostul președinte al CCR ne-a mai spus că îi e și greu să mai dau răspunsuri la întrebări legate de Constituție, pentru că se observă că nu se mai ține seama de Constituția României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel