Referendum grațiere. Gușă: Iohannis în continuare își strânge armată

Consultantul politic Cozmin Guşă a comentat, luni seară, la Prime Time News de la Realitatea TV, anunţul preşedintelui României de începere a demersurilor pentru un referendum în care românii să spună dacă sunt de acord sau nu cu proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală. ”Este un război în toată regula în care, într-adevăr, Klaus Iohannis este cel care are interesul să păstreze iniţiativa", consideră Gușă.

Potrivit lui Cozmin Gușă, ”sunt trei entităţi care contează în acest moment - Klaus Iohannis însuşi ca președinte, PSD şi majoritatea parlamentară şi guvernarea şi apoi sunt cetăţenii - și două categorii aflate în dezbatere stringentă: amnistia şi suspendarea.

Se joacă un şah între Klaus Iohannis şi ai săi şi Liviu Dragnea şi majoritatea parlamentară, mutările de deschidere le-a făcut Klaus Iohannis. A mutat terenul de joc într-o zonă a constituţionalităţii, zonă care îi conferă o statură de preşedinte îngrijorat, vorbeşte despre un pericol, acela al graţierii, şi foloseşte aceste termen care îi dă portanţă, respectiv referendum", a explicat Cozmin Gușă. 

”Numai că în spatele acestor discuții nu pot exista consecinţe juridice în privinţa acestor discuţii” a mai spus Gușă, care consideră că și președintele Iohannis știe acest lucru, având în vedere că are un consilier competent pe Constituție.

”Preşedintele Iohannis ştie precis lipsa efectelor juridice ale referendumului pe care dorește să îl organizeze şi a strânsorilor administrative pe care le are din punct de vedere al termenelor, aprobării şi aşa mai departe".

Gușă: Iohannis în continuare îşi strânge armată

Cozmin Guşă a explicat că vede gestul preşedintelui României ca pe un gest de luptă politică: "Domnul Iohannis în continuare îşi strânge armată. E pus sub presiunea suspendării încă din timpul campaniei electorale, într-un mod explicit şi implicit şi nemaiavând un aliat pe care să se poată baza, o armată ordonată politic, PNL nici nu poate fi vorba, USR nici atât, am văzut că nici armata tehnocraţilor nu i-a fost de vreun folos, deşi le-a pus o guvernare în braţe. Dânsul doreşte să lupte împotriva planurilor de suspendare ale majorităţii PSD cu acest gen de mişcări care sunt de natură să le reamintească cetăţenilor care nu sunt de partea PSD că ar putea să aibă un vector în persoana lui Iohannis, chiar dacă nu mai pot avea un vector politic sub forma unui partid din pricina performanţelor slabe.

Eu văd gestul preşedintelui ca pe un gest de luptă politică şi văd că nu poate avea consecinţe juridice ceea ce va întreba, pentru că întrebarea adresată la referendum trebuie să capete un aviz de constituţionalitate. Avizul nu se poate da dacă acea întrebare de la referendum intră pe zona de competenţă a vreunei entităţi statale", a adăugat Gușă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel