Avertisment despre GRIPĂ, în perioada următoare. Rafila, ATENȚIONARE: "Toate tulpinile circulă simultan. Este neobișnuit"

Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila a vorbit despre gripa, despre creșterea numărului de cazuri și atenționează românii să prevină virusul.

"Cazuri de gripă confirmate cu laboratorul sunt 40, însă în fiecare săptămână se înregistrează câteva sute de cazuri de gripă care se diagnostichează din punct de vedere clinic. Există un singur caz de deces raportat. Pe site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control al bolilor transmisibile, este doar un singur deces confirmat, dacă au fost cazuri la care s-au făcut doar teste rapide, nu sunt suficiente, trebuie să fie confirmate la Laboratorul Național de Referințe de la Institutul Cantacuzino. Este un număr așteptat de cazuri, nu e vorba de foarte multe îmbolnăviri", a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, în direct la România TV. 

Circulă toate cele patru tulpini ale virusului

"Circulația virusurilor gripale este sporadică în această perioadă, deci nu este vorba, în niciun caz, despre epidemie, dar pentru că în această perioadă, neobișnuit față de anii precedenți circulă simultan toate cele patru tulpini de virusuri gripale, care se regăsesc și în formula vaccinului antigripal, recomandat de Organizația Mondială a Sănătății, și este posibil ca în perioada următoare, numărul de cazuri să crească și să ajungem la un număr mare, într-o perioadă relativ scurtă, iar acest lucru a fost transmis atât de Centrul European de Control al Bolilor, cât și de Centrul de Control al Bolilor din SUA, unde într-adevăr se înregistrează multe cazuri de gripă", a adăugat prof. Rafila.

SUA, 800 de decese de gripă într-o săptămână

"Spre exemplu, în ultima săptămână, în SUA au fost 800 de decese din cauza gripei. E o situație îngrijorătoare acolo și e bine să fim pregătiți pentru orice fel de eventualitate, dar repet, nu există niciun fel de problemă în momentul de față în ceea ce privește circulația virusurilor gripale", a mai spus doctorul Rafila. 

Vaccinul antigripal 

"Ne putem vaccina, cu condiția să găsim vaccinurile în farmaciile cu circuit deschis. Într-adevăr, numărul vaccinurilor a fost mai mare decât cel din anul precedent. 1,5 milioane de doze de la Ministerul Sănătății, la care se adaugă cca. 400 de mii de doze de pe piața liberă, dar acest lucru ca să putem discuta despre prevenirea unei manifestări de tip epidemic prin vaccinare trebuie să crească consistent, trebuie să multiplicăm măcar de trei ori încât să putem discuta despre o acoperire vaccinală apropiată de recomandarea UMFST care precizează că cca. 75% dintre persoanele din grupele la risc, mai ales persoanele în vârstă de peste 65 de ani, ar trebui să fie vaccinate", a subliniat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel