Gripă aviară în Maramureș. ANSVSA, primele măsuri

Foto ilustrativ
Foto ilustrativ

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare H5N8 în probele prelevate de la găini ouătoare ce aparţin unei fermei din localitatea Seini, judeţul Maramureş. Ce măsuri a luat ANSVSA.

A fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) din judeţului Maramureş şi Unitatea Operaţională Centrală condusă de președintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Viorel Chioveanu.

Din dispoziția președintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, o echipă de specialiști în patologie aviară din cadrul instituției s-a deplasat în județul Maramureș încă din data de 14.01.2020, pentru a participa la ancheta epidemiologică și a supraveghea aplicarea măsurilor procedurale. În ziua de 15.01.2020 președintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor s-a alăturat echipei de specialiști pentru a constata stadiul măsurilor implementate.

Zonă de protecție

Intervenţia rapidă în focarul de boală s-a realizat cu respectarea legislaţiei specifice şi a Planului de Contingenţă/Intervenţie. Păsările au fost eutanasiate și incinerate împreună cu ouăle reţinute oficial, cu resturile de furaje, cu așternutul și cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie. Ulterior se vor efectua dezinfecţii pentru inactivarea virusului.

În jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecţie şi de supraveghere, astfel încat pe o rază de minim 10 km s-au luat măsuri de restricție severe de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport. În zona de protecţie se află alte 9 exploataţii comerciale (8 de păsări şi una de suine), care sunt monitorizate permanent prin inspecţii clinice şi recoltări de probe.

Drumuri restricționate

Împreună cu Inspectoratul Județean de Poliţie și Inspectoratul Județean de Jandarmerie Maramureş, serviciile sanitare veterinare oficiale au restricţionat drumurile de acces către toate cele 9 ferme. Totodată au fost constituite echipe mixte formate din personalul de specialitate din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad, Bihor şi Satu Mare şi inspectori ai Poliţiei Române, în baza Protocolului de cooperare privind efectuarea unor acţiuni comune de control privind respectarea legislaţiei sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi creşterea încrederii cetăţeanului în instituţiile publice încheiat între ANSVSA. şi IGPR.

Au fost intensificate controalele în vecinătatea Punctelor de Trecere a Frontierei de stat situate între Ungaria şi România, pe rutele comerciale prin care se realizează schimburile intracomunitare cu păsări vii, carne de pasare, şi ouă de consum şi de incubaţie între România şi Polonia, Slovacia, Ungaria şi alte state membre în care evoluează gripa aviară.

Supravegherea şi monitorizarea păsărilor domestice și sălbatice

În contextul epidemiologic al evoluţiei gripei aviare în Europa, se impune supravegherea şi monitorizarea păsărilor domestice dar şi a celor sălbatice care reprezintă, conform legislaţiei şi a studiilor de specialitate, sursa naturală a virusului gripal aviar. Pentru asigurarea sănătăţii publice, toate efectivele de păsări au fost şi sunt supuse programelor naţionale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviară, astfel încât pe piaţa din România să ajungă produse şi suproduse obţinute doar de la animale sănătoase.

În cursul anului 2019 au fost prelevate și testate pentru depistarea virusului gripei aviare 18.615 probe de galinacee, 16.289 probe de palmipede din gospodariile populației, 8.146 de probe din exploatații comerciale și 220 de probe de la păsări sălbatice.

Sfaturi pentru crescătorii de păsări 

Reamintim crescătorilor de păsări măsurile care trebuie respectate pentru a preveni apariția și răspândirea viusului gripei aviare:

- păsările domestice trebuie ținute separat și în adăposturi acoperite, fără acces la lacuri și bălți;
- furajele trebuie ținute în spații închise acoperite și în timpul depozitării trebuie asigurat să nu aibă acces alte specii de animale;
- așternutul trebuie să fie depozitat în spații închise acoperite sau acoperite să nu aibă contact cu păsările sălbatice;
- obligativitatea de a anunța imediat medicul veterinar din localitate în caz de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel