Gripa aviară extrem de patogenă, din vestul Africii, a ajuns în Grecia

Grecia a raportat un caz de infecţie cu virusul 'extrem de patogen' H5N8, o tulpină a virusului gripei aviare, la o pasăre sălbatică, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE). Oamenii, care nu s-au mai confruntat cu o astfel de tulpină, nu au imunitate.

Virusul a fost descoperit la o lebădă sălbatică din delta râului Evros, a anunţat Ministerul elen al Dezvoltării Rurale şi Alimentaţiei. Această tulpină a virusului gripei aviare, care nu a fost niciodată depistată la om, s-a răspândit în statele din vestul Africii, inclusiv în Camerun, Niger şi Togo, în ultimii doi ani. Păsările sălbatice sunt considerate sursa actualelor cazuri de gripă aviară. În ultimele săptămâni, virusul gripei aviare a fost detectat în mai multe state din Europa, obligându-i pe fermieri să sacrifice păsările sau să le ţină închise. Epidemiile din Asia au determinat sacrificări în masă în fermelor de păsări din Coreea de Sud, China şi Japonia.

Aviară cu tulpini ”europene” la granița României

Săptămâna trecută, un caz de gripă aviară a fost identificat la o fermă de gâşte din judeţul Hajdu-Bihar, la graniţa Ungariei cu România, a declarat şeful serviciilor veterinare din Ungaria, Lajos Bognar. Peste 10.000 de păsări au fost sacrificate la acea fermă şi de asemenea a fost instituită o zonă de protecţie de trei kilometri precum şi o zonă de supraveghere de 10 kilometri în jurul fermei. Anterior, au fost indentificate cazuri de gripă aviară în judeţele Bacs-Kiskun, Bekes, Csongrad şi Jasz-Nagykun-Szolnok, în sud-estul şi centrul Ungariei. Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare. În România, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că monitorizează sever comerţul intracomunitar şi verifică toate transporturile de păsări care vin din ţările unde, în ultima perioadă, au fost diagnosticate focare de gripă aviară, pentru a preveni pătrunderea bolii pe teritoriul României, potrivit AGERPRES. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel