Grecia, ÎMPRUMUT URIAȘ, premieră după criza financiară

Grecia și-a anunțat intenția, conform proiectului de buget pe 2020, de a obține împrumuturi pe termen lung, o premieră după criza financiară care a scos-o pentru mult timp de pe piețele financiare.

Grecia a anunţat luni, prin Autoritatea pentru gestionarea datoriei publice, că a demarat procedurile pentru a emite obligaţiuni pe 15 ani, cea mai lungă perioadă pe care Grecia se împrumută de la debutul crizei financiare din 2010, transmit AFP şi Reuters, preluate de Agerpres. Dacă în urmă cu 10 ani Grecia era persona non grata pe pieţele financiare internaţionale, acum intenţionează să împrumute între 2 şi 2,5 miliarde de euro la o dobândă de 2% prin emiterea de euroobligaţiuni cu scadenţa în 2035, a declarat un responsabil grec.

Autoritatea pentru gestionarea datoriei publice din Grecia a precizat că a mandatat băncile Barclays, BNP Paribas, BofA (Bank of America Securities), Goldman Sachs International Bank, HSBC şi JP Morgan să intermedieze acest împrumut. Emisiunea ar urma să fie lansată în viitorul apropiat, în funcţie de condiţiile de pe piaţă.

Nivel redus al dobânzilor, rating îmbunătățit

Acest anunţ vine la doar 48 de ore după ce agenţia de evaluare Fitch a îmbunătăţit ratingul suveran al Greciei de la "BB minus" la "BB". Grecia vrea să profite de nivelul redus al dobânzilor existente în prezent pe pieţe financiare, precum şi de îmbunătăţirea ratingului său suveran. Conform proiectului de buget pe 2020, autorităţile de la Atena intenţionează să împrumute între patru şi opt miliarde de euro de pe pieţele financiare.

După un deceniu de criză şi mai multe planuri de asistenţă internaţională, economia Greciei s-a îmbunătăţit în ultimii ani, iar ţara a revenit pe pieţele financiare în luna ianuarie 2019 printr-o emisiune de obligaţiuni pe cinci ani, pentru ca în luna martie să lanseze un al doilea împrumut pe zece ani. În luna octombrie 2019, Grecia a emis obligaţiuni pe trei luni la o dobândă negativă, ceea ce înseamnă că creditorii au fost dispuşi să piardă bani pentru a împrumuta Grecia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel