Grapini: Zi nefericită. Sper și cred în luciditatea politicienilor!

Miercuri, 29 martie, șefa executivului britanic, Theresa May, a confirmat, în Parlamentul de la Londra, că Marea Britanie a invocat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care dă startul negocierilor pentru ieşirea ţării din marea familie europeană. 

Parlamentul European a redactat, tot miercuri, o Rezolutie comună, care conține 36 de puncte, privitoare la negocierile ieșirii Marii Britanii din UE, ce cuprinde idei, propuneri și pași de urmat, în spiritul diplomației și al civilizației politice până la urmă.

"Există viață și după Brexit! Să fim realiști! Evident, nu e o plăcere, dar, deși e o zi nefericită pentru proiectul european, sper și cred în luciditatea politicienilor! Rezoluția redactată de PE este cea mai evidentă dovadă, pentru că, în cele 36 de puncte ce-o compun, exprimă dorința fermă de colaborare, și pe viitor, de discuții civilizate și aplicate, de sprijin. Concomitent, actul oficial trasează linii clare în privința perspectivei cetățenilor, deopotrivă britanici în UE, respectiv europeni în Regat, aceasta fiind, de altfel, principala preocupare a noastră. Am insistat, în toate intervențiile mele, avute în această perioadă, pe necesitatea respectării drepturilor românilor, care trebuie să fie aceleaşi, și de mâine încolo. Parlamentul European îşi exprimă speranța că diplomația va triumfa și că Marea Britanie se va despărți elegant de UE. Cred că acest lucru, unic în 60 de ani de la semnarea tratatului de la Roma, poate să determine statele membre să adopte o strategie mai înțeleaptă, bazată pe tratarea egală a cetățenilor ei, indiferent de statul de proveniență și să ieșim întăriți din acest divorț. Efectele imediate sunt neplăcute, dar s-ar putea ca, pe termen lung, solidaritatea europeană să crească", a spus Maria Grapini.

[citeste si]

De altfel, miercuri, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și-a exprimat, oficial, optimismul în privința viitorului relațiilor dintre cei doi foști parteneri. "Brexitul marchează un nou capitol în istoria Uniunii, dar suntem pregătiţi. Vom merge mai departe şi avem încredere că Marea Britanie va rămâne un partener apropiat", a declarat Tajani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel