Goşa, Centrul de Transfuzie Bucureşti: Am declanşat codul de urgenţă

donare sange
donare sange

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, Doina Goşa, a făcut un apel, luni, la locuitorii Capitalei să doneze sânge, întrucânt, din cauza caniculei, numărul donatorilor a fost mai mic, iar stocurile de sânge au scăzut.

"De regulă, vara scade colecta şi a venit şi canicula pe capul nostru şi ne-a scăzut la jumătate (stocul de sânge - n.r), iar în lege scrie că şi 30% dacă scade stocul de sânge trebuie să declanşezi codul de urgenţă (...). Codul de urgenţă l-am declanşat, toată lumea stă la serviciu să facem campanie să aducem oameni să doneze. (...) Am înţeles că s-ar implica şi Primăria Capitalei în promovarea donării de sânge, urmează să avem o întâlnire în cursul zilei de mâine cu reprezentanţii Primăriei", a declarat Doina Goşa pentru Agerpres. Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti a subliniat că donatorii trebuie să fie sănătoşi.

"Facem un apel la oameni să vină să doneze şi ceea ce este important este faptul că trebuie să vină la donare oamenii care sunt perfect sănătoşi, care nu iau medicamente. Dacă iau medicamente, sigur că nu sunt sănătoşi. Dacă au boli cronice, iarăşi nu pot să fie donatori, pentru că o boală este incompatibilă cu statutul de donator. Avem nemulţumiri din partea donatorilor că ei vin, stau la rând şi, în final, sunt respinşi de la donare. Dar selecţia e foarte importantă pentru noi şi de asta sunt respinşi. Au diverse afecţiuni şi e normal că medicul îi respinge. Criteriile de eligibilitate ale donatorilor de sânge sunt stipulate prin lege", a spus Doina Goşa.

Cei care donează sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, greutate peste 50 de kg, puls regulat, 60-100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele şase luni o intervenţie chirurgicală, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală. De asemenea, donatorii trebuie să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării şi să nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni cum ar fi: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel