Gorj. Salvamontiştii, 1.500 de acţiuni de salvare

Salvamontiştii din ţară au fost solicitaţi să intervină la peste 1.550 de acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor pe parcursul lunii februarie, fiind salvate aproximativ 1.600 de persoane, potrivit preşedintelui Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România şi Consiliului Serviciilor Publice Salvamont, Sabin Cornoiu. 

Potrivit sursei citate, luna februarie este o lună de vârf a sezonului de iarnă, cu un număr foarte de turişti pe munte, ceea ce a impus asigurarea asistenţei de salvare montană la un nivel maxim, zilnic, un număr de 350 - 500 de salvamontişti aflându-se la datorie în zonele montane cu afluenţă turistică mare, în zonele de practicare a sporturilor de iarnă, în punctele medicale şi de intervenţie din circa 90 de posturi şi baze salvamont. 'În această perioadă salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină în 1.556 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate 1.595 persoane. Dintre acestea, 706 de persoane accidentate au fost predate, pentru transport de urgenţă, la unităţile medicale de specialitate, serviciilor SMURD sau de Ambulanţă, 6 persoane elicopterului SMURD, iar 2 victime serviciilor IML. Prin Dispeceratul Naţional Salvamont-Vodafone au fost primite, direct, 921 de apeluri prin care anunţau accidente montane, restul apelurilor de urgenţă fiind primite şi preluate de către salvamontişti prin Serviciul Unic de Urgenţă 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont', a precizat Sabin Cornoiu, potrivit unui comunicat de presă.

1900 de apeluri

De asemenea, în cursul lunii februarie s-au primit 1.906 de apeluri prin solicitau informaţii despre zona montană, dintre acestea 1.245 apeluri fiind înregistrate la Dispeceratul National Salvamont-Vodafone, restul de apeluri fiind făcute direct structurilor salvamont locale sau judeţene. În cadrul celor 39 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial şi care deţin personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează un număr de circa 800 de salvatori montani atestaţi, dintre care aproape 300 sunt salvatori montani angajaţi. Echipele salvamont, singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale, pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel