Gorj: DSVSA confirmă existenţa a 24 de focare de pestă porcină în judeţ

Un număr de 24 de focare de pestă porcină africană sunt confirmate, în prezent, la nivelul judeţului Gorj, a declarat joi, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Nicolae Călescu.

Potrivit acestuia, cele 24 de focare evoluează în localităţile Cruşeţ, Runcu, Brăneşti, Ioneşti, Târgu-Jiu, Slivileşti, Turcineşti, Turburea, Bolboşi, Mătăsari, Dragoteşti şi Muşeteşti, existând suspiciunea evoluţiei unui focar şi în localitatea Teleşti. 'În exploataţiile afectate au fost înregistraţi 30 de porci morţi, 2 sacrificaţi de necesitate, iar 181 au fost ucişi în cadrul măsurilor de combatere, proprietarii suinelor fiind despăgubiţi de stat în condiţiile prevăzute de legislaţie.

De asemenea, în municipiul Târgu-Jiu, din cauza numărului mare de focare pentru care nu s-a putut stabili cu exactitate originea bolii, având în vedere imposibilitatea excluderii difuzării bolii, s-a realizat uciderea preventivă a 47 de suine', a spus Nicolae Călescu. El a adăugat că gospodăriile afectate au fost plasate sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, a animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiilor. De asemenea, au fost amplasate filtre rutiere pe drumurile de acces către exploataţiile infectate, ca şi pe principalele drumuri de intrare şi de ieşire din judeţ, pentru a limita posibilitatea extinderii bolii.

,,Până la această dată au fost acordate despăgubiri unui număr de 5 proprietari, pentru 48 de suine ucise, suma acordată fiind de 23.966,44 lei urmând ca, în cursul acestei săptămâni, să fie plătită suma de 78.350 lei unui număr de 10 proprietari, pentru 69 de suine ucise', a mai spus directorul DSVSA Gorj. În judeţul Gorj, primul focar de PPA a fost declarat pe 2 august, într-o exploataţie din satul Slăvuţa, comuna Cruşeţ.

Sursa: AGERPRES 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel