Google a primit în Europa peste 800.000 de cereri pentru ştergerea unor linkuri în virtutea ''dreptului de a fi uitat''

Cel mai popular motor de căutare din lume, Google, a primit în Europa în ultimii cinci ani peste 800.000 de solicitări ale unor internauţi care, în virtutea ''dreptului de a fi uitat'', au cerut să le fie eliminate unele adrese URL, relatează luni agenţia EFE.

Conform datelor din raportul privind transparenţa pe care Google îl actualizează zilnic, utilizatorii europeni au cerut ştergerea a 3.129.077 de adrese, din care au fost eliminate 1.200.176. Google a început să întocmească această statistică după data de 25 mai 2014, la patru zile după decizia istorică a Curţii de Justiţie a UE.

Această hotărâre le recunoaşte utilizatorilor de internet aşa-numitul drept de a fi uitat, astfel că ei pot cere motoarelor de căutare să şteargă din lista de rezultate linkurile către informaţii despre care ei consideră că le afectează viaţa privată. În cazul Google, aceste cereri sunt studiate fiecare în parte, iar în unele cazuri utilizatorului i se cer informaţii suplimentare.

Printre motivele cel mai des invocate pentru ştergerea unui link se numără lipsa clară a interesului public faţă de informaţiile din acel link sau existenţa unor informaţii sensibile, precum cele legate de orientarea sexuală, rasă, etnie, afiliere politică ori sindicală. Motorul de căutare poate însă respinge o astfel de solicitare dacă apreciază că ea poate fi realizată prin soluţii alternative, dacă există raţiuni tehnice sau adresele URL sunt duplicate, putând invoca de asemenea existenţa unui interes public semnificativ pentru respectiva informaţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel