Gigantul Exxon, acuzat că și-a înșelat clienții pentru probleme de mediu

Un proces fără precedent a fost demarat la New York împotriva gigantului petrolier Exxon care este acuzat că și-a înșelat investitorii cu privire la costurile necesare pentru a se conforma cu legislația de mediu. Cazul este în fruntea numeroaselor procese ce au fost demarate în ultimul timp împotriva companiilor petroliere și de gaz, pentru a le forța pe acestea să respecte reglementările în vigoare.

Exxon se apără susținând că a furnizat informațiile necesare clienților și că acțiunea este motivată politic. Cu toate acestea, marți va începe procesul ce are ca obiect o acuzație de înșelăciune; acesta se anunță a dura 15 zile.

Procurorul general al New York a depus în 2018 un rechizitoriu cu privire la înșelăciune împotriva investitorilor, după ce Exxon a fost achetat mai mulți ani la rând de autoritățile statului. Conform documentelor depuse, se arată că Exxon ar fi evaluat costurile unor noi proiecte bazându-se pe niște previziuni mai mari decât cele pe care le declarase investitorilor săi, de așa natură încât acele proiecte să pară mai puțin riscante și mai valoroase.

Exxon nu a disputat faptul că a folosit două metode de calcul pentru a lua în considerare costurile de implementare a noilor reglementări de mediu, însă a evidențiat că acele calcule erau interne. Reprezentanții săi au declarat că: „investitorii rezonabili care au evaluat informările furnizate de ExxonMobil au înțeles că riscurile legate de mediu au fost luate în considerare în momentul luării deciziilor de către ExxonMobil, ceea ce era cel mai important pentru ei".

De-a lungul timpului, activiștii de mediu au făcut numeroase presiuni asupra companiilor petroliere pentru a îi convinge pe aceștia să facă publice datele reale în ceea ce privește costurile exploatărilor în conformitate cu prevederile de mediu, sperând că în acest fel vor fi alocate mai multe fonduri pentru exploatările sustenabile. Multe persoane speră că prin noul proces deschis la New York, statele vor încerca să tragă la răspundere companiile petroliere pentru schimbările climatice.

Statul New York nu este singurul care a început procese împotriva companiilor petroliere - statul Rhode Island a depus plângere împotriva Exxon și BP pentru pagubele produse de-a lungul coastei sale, iar procurorul general al Massachusetts a anunțat că urmează să ancheteze Exxon pentru publicitate înșelătoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel