Gianni Infantino respinge criticile privind atitudinea colonialistă a FIFA către Africa

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a respins remarcile care sugerează că forul mondial a avut o atitudine de tip colonialist faţă de fotbalul african şi faţă de forul său de conducere, Confederaţia africană de fotbal (CAF), relatează Reuters.

FIFA a anunţat în luna iunie că va administra alături de CAF fotbalul african şi a numit-o pe secretarul general Fatma Samoura (Senegal) ca delegat general pentru a superviza activitatea forului african pe o perioadă de şase luni. Decizia a survenit ca urmare a mai multor acuzaţii de corupţie din cadrul CAF, pe care însă preşedintele malgaş Ahmad Ahmad le-a dezminţit mereu.

Mai mulţi oficiali africani au criticat decizia FIFA în timp ce ex-preşedintele Sepp Blatter a calificat-o, cu prilejul unui interviu pentru BBC, ca pe o nouă formă de colonialism. Elveţianul a fost suspendat timp de şase ani din fotbal pentru violarea codului de etică în timpul mandatului său de preşedinte al FIFA, dar a susţinut mereu că nu a greşit cu nimic.

Am auzit de colonialism, că FIFA colonizează Africa din nou. Ce înseamnă asta, colonialism? Nu ştiu. Nu face parte din vocabularul meu. Eu ştiu ce înseamnă să munceşti, să creşti o echipă, să îţi sufleci mânecile, să mergi pe teren şi să ajuţi, ceea ce facem noi. Inima ei (Fatma Samoura) bate pentru Africa şi cu toţii suferim când vedem ce se petrece aici, a declarat, joi, la Cairo, Gianni Infantino în faţa adunării generale a CAF.

Şeful FIFA a adăugat că pentru fotbalul african este important să aibă competiţii în care lumea să aibă încredere că stadioanele sunt sigure, unde meciurile nu pot fi manipulate, unde lumea are încredere în arbitri - acestea sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă fotbalul african.

Ahmad Ahmad a fost denunţat în luna martie la Comisia de etică a FIFA de către secretarul general al CAF, Amr Fahmy, care a fost apoi concediat. Alte acuzaţii au fost aduse recent împotriva lui Ahmad Ahmad de către autorităţile franceze care investighează un caz de corupţie.

Şeful CAF a respins acuzaţiile în câteva interviuri, dar nu a dezvăluit detalii despre capetele de acuzare formulate împotriva lui.

În cuvântul său de la adunarea generală a CAF, Ahmad Ahmad a susţinut că el a cerut ajutor de la FIFA: Când am mers să cer ajutor, am găsit un om (Infantino) foarte pus la punct despre problemele Africii, am găsit un om care iubeşte Africa şi conduita lui dovedeşte asta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel