Ghinionul lui Paulescu, inventatorul insulinei. Prof. dr. Buda: Cum i-au luat canadienii premiul Nobel

Irina Constantin / 03 ian 2019 / 23:33

Prof. dr. Octavian Buda, titularul catedrei de Istoria Medicinei la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila" din București, a dezvăluit, într-o emisiune de colecție acordată DCNews și DCMedical, cum a pierdut România importante premii Nobel. 

Cum i-a fost ”suflat” premiul Nobel lui Paulescu

Nicolae Paulescu, cunoscut ca descoperitorul insulinei, ar fi putut câștiga premiul Nobel. Era o singură condiție elementară, să fie propus. Prof. dr. Octavian Buda a explicat, pentru DCNews, că ”directorul Clinicii de la Toronto, J.J.R. Macleod, se pare că a avut cunoștință de patentul lui Paulescu, pentru că cercetătorii canadieni vor folosi lucrarea lui Paulescu în bibliografie. Și în acest moment încep deja tribulațiile – n-aș putea spune ale nedreptății, nici măcar ale nerecunoașterii internaționale a lui Paulescu, dar în orice caz, cazul acesta începe să capete o notorietate internațională. Adică, cel care a reușit să pună bine lucrurile la punct în echipa de cercetători este un anume James B. Collip, care cade într-un plan secundar. Premiul Nobel va fi acordat lui J.J.R. Macleod, ca șef de clinică, fără o implicare foarte directă în aceste cercetări, și cel care este considerat eroul poveștii cu insulina este Frederick Banting", a explicat prof. Buda.

Vezi mai mult aici: Prof.dr. Octavian Buda: Nicolae Paulescu nu a fost propus pentru Premiul Nobel

Prof. dr. Buda subliniază că orice discuție nu-și are rostul dacă nu există cineva care să te propună pentru Premiul Nobel: ”Premiul Nobel se dă după un tipic birocratic foarte bine pus la punct. Și anume: cineva trebuie să te propună! Dacă nu există un document, prin care o anumită persoană să fie propusă pentru acordarea acestui premiu, orice discuție din start nu-și are rostul, pentru că această Fundație se ghidează după principiul unei nominalizări explicite venită din partea cuiva.”

Prof. dr. Octavian Buda subliniază că ”Ghinionul lui Paulescu e legat de acest aspect pur formal: nu te propune, nu-l iei”. Întrebat dacă nu a fost propus din invidie, Octavian Buda a răspuns: ”Părerea mea este că nu au realizat importanța acestui premiu sau, dacă știau de el, nu s-au implicat niciodată în mod concret în aspecte legate de nominalizări”. 

VEZI MAI MULT ÎN VIDEO

Dacă nu vezi corect video, apasă AICI